Biznis
21.01.2022. 00:14
Tanjug

Brnabić saopštila

Stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji

Ana Brnabić, 21. 1. 2022.
Izvor: FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Ana Brnabić saopštila je da je vlada na sednici u četvrtak ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13 februara 2020. godine.

"Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo", rekla je Brnabić na pres konferenciji neposredo posle sednice vlade.

"Ugovore sa Rio Tintom nikada nismo imali, kao što smo više puta rekli", dodala je premijerka.

Ukinuta je i odluka o obrazovanju radne grupe za impelentanicju projekta Jadar iz 2021. godine.

"Time smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je, što se tiče projekta Jadar, i Rio Tinta, sve završeno. Gotovo je", rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da su poslednjih meseci održani protesti u vezi sa projektom Jadar i kompanijom Rio Tinto, odnosno njenom ćerkom firmom u našoj zemlji, koja je u Srbiji od 2004. godine kada je, kaže, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje i krenula u istraživanje.

Brnabić je dodala da je 2006. izmenjen Zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta, koje podrazumeva da onaj ko istražuje ima ekskluzivno pravo da eksploatiše, a da je kompanija 2012. dobila rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika.

"I tako dalje evo do danas, do 2022. godine. Imamo zahteve ekoloških organizacija, koji su predati vladi 12. januara 2022", rekla je Brnabić i ponovila sve zahteve, koje je vlada danas na sednici usvojila.

Na pitanje novinara da li će možda Rio Tinto tužiti Srbiju i tražiti odštetu i kako vidi saopštenje te kompanije od pre nekoliko sati u kojem je izrazila zabrinutost i navela da ostaje posvećena realizaciji projekta i da li je vlada kontaktirala Rio Tinto, premijerka je rekla da bi volela da je Rio Tinto pokazao zabrinutost ranije i da su bili otvoreniji za komunikaciju i sa predstavnicima medija i sa narodom koji tamo živi.

Istakla je da je Rio Tinto trebalo da razgovara o tome sa građanima šta predstavlja taj projekat i koje su koristi, kao i da odgovaraju na njihova pitanja.

"To nisu radili i to mogu da kažem čista obraza. Rekla sam im više puta da to moraju da poprave, ali to se nije desilo", navela je premijerka.

Kazala je da je Rio Tinto poslao predsedniku Vučiću u popodnevnim časovima jedan dopis i dodala da ova vlast nije dovela Rio Tinto u Srbiju, kao i da je ova vlast pokušala da uradi ono što je najbolje za građane.

Iz Rio Tinta, međutim, su saopštili da su izuzetno zabrinut zbog izjave premijerke Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za projekat "Jadar", te da se poništavaju svi pravni akti u vezi s projektom.

"Tokom našeg rada na projektu 'Jadar', uvek smo poštovali zakone Republike Srbije, navodi se u saopštenju kompanije Rio Tinto.

"Razmatramo pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji", poručuju iz kompanije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
30.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve