Biznis
15.11.2022. 13:11
Beta

Koji je razlog

Tabaković: "Inflacija u oktobru veća od očekivane"

Inflacija
Izvor: Shutterstock

Inflacija u Srbiji u oktobru ove godine bila je 15 odsto međugodišnje i veća je od očekivane, a posledica je poskupljena energenata i hrane na svetskom tržištu, izjavila je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji istakla da ne može da tvrdi da je dostignut "pik" inflacije, jer postoje spoljni faktori na koje ne može da se utiče. 

"Bila bih neogovorna i neozbilja ako bih tvrdila da je ovo pik", kazala je ona.
 

Navela je da je "uvezena" inflacija uticala dvotrećinski na inflaciju u Srbiji i na baznu inflaciju koja je u oktobru bila 9,5 odsto međugodišnje.

"To je i dalje znatno niže od ukupne inflacije i od inflacije zemalja regiona koje imaju isti režim monetarne politke", istakla je Tabaković.

Ocenila je da su nepovoljni međunarodni uslovi i kriza uticali na projekciju rasta BDP-a Srbije koji će, kako se očekuje, do kraja godine biti dva do tri procenta, možda bliže tri odsto, a naredne godine oko 3,5 odsto, dok bi u 2024. mogao da bude oko četiri odsto.

Najavila je da će NBS nastaviti da pooštrava uslove na domaćem monetarnom tržištu, ali manjim tempom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koji su razlozi za nastanak najgore inflacije u proteklih 40 godina?
Inflacija

Federalne rezerve

08.11.2022. 23:15

Koji su razlozi za nastanak najgore inflacije u proteklih 40 godina?

"Mislim da to ne bih ponovio“, rekao je Džej Pauel, predsednik Federalnih rezervi u Sjedinjenim Državama. On još uvek pokušava da se pomiri sa greškama i lošim procenama koje je napravio, a njegovi dosadašnji postupci su ga stavili na listu 50 ljudi sa najvećim uticajem na tržište, koju je objavio "Marketvoč“.
Close
Vremenska prognoza
light rain
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve