Biznis
29.04.2021. 14:35
Rade Jerinić

Najjači igrač

Telekom preuzeo primat

Televizija
Izvor: Shutterstock

Od 2018. godine do danas Telekom Srbija polako, ali sigurno postaje najjači igrač na polju distribucije sadržaja i digitalnih usluga u Srbiji i regionu. Junajted grupa pokušava da poziciju povrati politizacijom čitavog slučaja i ponašajući se kao nelojalna konkurencija.

Prosečan građanin Republike Srbije verovatno pojma nema šta je zapravo posredi u odnosima između „Junajted medija grupe“ s jedne strane i Telekoma Srbija s druge. Osim možda što imaju neku rudimentarnu predstavu o tome da je s jedne strane Dragan Šolak, novopečeni medijski tajkun, a s druge državna kompanija, odnosno da budemo precizni akcionarsko društvo u vlasništvu države Srbije. Primetno je naravno da jedna strana pokazuje i nekakve političke aspiracije.

Krupni kapital, bar u Srbiji, poseže za političkim poljem kao poslednjim utočištem samo iz dva razloga. Prvo, kada je ugrožen, a drugo, kada želi da zadrži i osnaži na političkom uticaju zasnovan privilegovan položaj na tržištu. Kompanije u vlasništvu Dragana Šolaka imaju ozbiljan track record na ovom polju. Prvo su se devedesetih obilato koristile međunarodnom finansijskom pomoći koja je tada bila namenjena razvoju slobodnih medija u Srbiji. Zatim su u prvoj dekadi 21. veka obilato koristile tehničke resurse državnih kompanija, pre svega Telekoma i Pošte za razvoj svoje distributivne mreže. Poslednji primer je naravno bila i neka vrsta lobiranja i političkog pritiska 2014. godine kada je zarad stvaranja povoljnog ambijenta za strane ulagače Vlada Srbije odobrila izmene određenih propisa, Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnom informisanju i medijima. Izmene koje su usvojene pre svega su se odnosile na uvođenje prava distributera da se bavi i proizvodnjom programa i da na njega polaže prava. Ovi ustupci učinjeni su pre svega prema KKR grupi koja je krajem 2013. godine ušla u vlasničku strukturu SBB-a. Rezultat toga je da je već početkom sledeće godine sa radom počela TV N1.

U godinama koje su sledile SBB iliti Junajted medija još agresivnije ulažu u razvoj infrastrukture, mreže korisnika i programskih sadržaja, dok je druga najveća kompanija državni Telekom Srbija bio u stalnoj defanzivi. Razloge za to teško je danas naći, ali je svakako inertnost menadžmenta mnogo koštala Telekom Srbije u smislu tržišnog pozicioniranja.

Telekom Srbija
Izvor: EPA

Stvari se menjaju krajem 2018, kada Telekom počinje da uzvraća udarac, širenjem svoje mreže kablovske TV i interneta, kao i investicijama u medije i medijske sadržaje.

Junajted medija je na ovo odgovorila žestokom kampanjom, optužujući Telekom da zloupotrebljava svoj status državne kompanije i da je sve plan vlasti da ugrozi opozicione medije. Taj sukob – javni, pravosudni, propagandni – traje do danas, ali je činjenica da je u odnosu na protekli period od 2014. do 2018. godine danas pozicija Telekoma Srbije na tržištu neuporedivo bolja, što s druge strane izaziva dodatnu nervozu kod konkurencije.

Tehnološki razvoj, dinamičnije nego u bilo kojoj drugoj sferi, diktira učesnicima na tržištu uslove koje iziskuju kontinuiran rad i razvoj. Razvijaju se novi servisi za digitalnu distribuciju programskih sadržaja, i Telekom i Junajted grupa ulažu znatna sredstva u striming, uključujući proizvodnju serijskog programa po uzoru na Netflix i HBO, i jedni i drugi su pokrenuli dodatne medijske kanale, TV i portale, i ušli u vlasništvo nekih postojećih medija.

Velika vest je dolazak u Srbiju jednog od najpoznatijih svetskih medijskih brendova Euronews, koji je u stopostotnom vlasništvu Telekoma Srbija, ali sa obavezom najstrože garantovane uređivačke samostalnosti i poštovanja svih profesionalnih standarda.

Vidite još

S obzirom na brend i standarde Euronews-a, veliko je pitanje kako će Junajted grupa odgovoriti na njegovo pokretanje jer je jasno da je TV N1 i pored insistiranja na „affiliate CNN“ pedigreu ipak još uvek jako daleko od standarda koje ova kuća praktikuje. Naravno, ni situacija sa rejtinzima i gledanošću ne ide u prilog.

Ali, na kraju krajeva, šta se to tiče pomenutog prosečnog korisnika? Kako sada stvari stoje, on je za početak prilično zbunjen. Vidi da se vode medijski ratovi, da pljušte optužbe, a njega sve što zanima jeste – što veći kvalitet i bogatija ponuda po što nižoj ceni.

Po definiciji, od takmičarske utakmice na slobodnom tržištu najveće koristi bi trebalo da ima gospodin kupac jer je logično da obe strane u trci za njegovim dinarom daju sve od sebe i da mu ponude više od takmaca. Kažemo u teoriji, u praksi u Srbiji to nije bio slučaj. Umesto zdravih kompetitivnih principa, obrazac ponašanja bio je nažalost drugačiji. Evo jednog primera: Telekom je u jednom trenutku našao zdravorazumsko rešenje u interesu korisnika: predlagao je Junajted mediji da dva operatera, Supernova i SBB, emituju kanale u vlasništvu druge strane, tj. da publika, bez obzira kod kog operatera ima pretplatnički ugovor, u ponudi ima sve kanale. To je, međutim, odbijeno jer Junajted medija insistira na ekskluzivnosti pre svega Sport kluba preko SBB mreže. Ali sada, kada Sport klub ostaje bez nekih od najatraktivnijih sadržaja poput španskog fudbala (Primera liga) koji prelazi na Telekomovu stanicu Arena sport, pitanje je šta će biti čiji interes.

Verovatno bi u ovom trenutku Junajted bio za dogovor, ali spremnost na kompromis se povećava kada se gubi utakmica na slobodnom tržištu. Umesto toga, Junajted se uglavnom okreće drugim sredstvima – odnosno politici. Pod plaštom slobodnog i nezavisnog novinarstva, gušenja medijskih sloboda i prava zapravo sve vreme pokušava da zaštiti svoj ekonomski interes na kraju dana. Istina je da se od 2013. godine naovamo retorika ne menja, ali to je samo usled razloga upotrebe te iste retorike.

Na početku je plašt o medijskim pravima i slobodama služio kao ofanzivno oružje i sredstvo pritiska na vlasti da im se obezbedi što povoljnija, nepoštena tržišna pozicija nauštrb Telekoma Srbija u državnom vlasništvu. Kada se 2018. godine situacija promenila i kada je konkurencija počela da uzvraća udarac na tržištu, žalopojke o slobodi imale su namenu da se situacija vrati na vreme od 2014. godine. Danas se čini da je Telekom u ozbiljnoj ofanzivi i da Junajted grupa gubi utakmicu za korisnike ne samo u Srbiji, nego i u čitavoj regiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve