Biznis
29.10.2022. 14:05
R.E

Internet kupovina

"Tiktok“ u misiji da postane najveći onlajn šoping mol

TikTok
Izvor: Shutterstock / Konstantin Savusia

Iako možda deluje kao plan zlikovca iz filma koji nezapaženo čita misli običnih smrtnika kako bi postigao svoj cilj, trenutna situacija sa platformom Tiktok je mnogo manje dramatična. Ova platforma nada se da na osnovu prikupljenih podataka o svojim korisnicima i njihovim potrošačkim navikama u onlajn kupovini napravi najveći digitalni šoping mol koji bi im doneo još veće profite.

Zaključujući na osnovu dokumenata i predloga koji je Tiktokova matična kompanija "Bajtdens“ slala marketinškim partnerima, ovaj tehnološki gigant nastoji da iskoristi uticaj koji popularni kreatori na mreži imaju, ali i interesovanja običnih korisnika kako bi napravili najprofitabilniji onlajn biznis.

Oni koji se razumeju u to kako Tiktok funkcioniše već znaju da ova mreža ima dalekosežan uticaj na prodaju bilo čega što na njoj postane "viralno“, od helanki, kozmetičkih proizvoda, do hrane. Sada se Tiktok fokusira na to da te prodaje premesti na sopstvenu platformu, kako bi profitirali od viralnosti koja se na njihovoj platformi razvija. Čini se kao sasvim prirodan sled događaja u biznisu, zar ne?

U jednom od najskorijih pokušaja integracije ovakvih metoda poslovanja, Tiktok se fokusirao na podatke koji se tiču još uvek neostvarenih kupovina svojih korisnika, do kojih su došli analizom destinacija na koje korisnike vode klikovi sa njihove platforme.

"Socijalna prodaja“, kako je Tiktok naziva, jeste tržište vredno gotovo 700 milijardi dolara na svetskom nivou, iako na teritoriji Sjedinjenih Država nema toliku popularnost. Pre Tiktoka, ovakve planove za prodaju imali su i "Gugl“, "Meta platforms“ i "Amazon“, međutim, eksperti smatraju da možda baš Tiktok ima to nešto što će njihove pokušaje učiniti plodnim u odnosu na ostale tehnološke gigante koji su u tom polju propali.

"Tiktok je pionir novog oblika ’viralne trgovine’ koji nismo videli ni na jednoj drugoj platformi“, rekla je analitičarka "Insajder intelidžensa“ Džezmin Enberg. "Radi se o potrošačkom ponašanju koje određuje mlađa publika korisnika, kao i oni čije su kupovne navike uslovljene strahom od propuštanja najnovijih kulturnih trendova. Taj osećaj FOMO-a (fear of missing out) na kraju dovodi do toga da proizvodi nestaju sa virtuelnih i fizičkih polica.“
 

Međutim, FOMO očigledno nije dovoljan da Tiktok postane mesto za kupovinu, možda je baš zato platforma počela da pribegava taktikama svojih iskusnijih američkih konkurenata. Tiktok pumpa podatke sa više od pola miliona veb-lokacija, uključujući onlajn prodavnice cveća, preko modnih prodavnica i još mnogih drugih, a sve s ciljem da navike kupovine svojih korisnika na ovim veb-lokacijama pretvori u potencijalne kupovine na sopstvenoj platformi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dobra strana TikTok-a: Razgovori o mentalnom zdravlju
tik tok

Velika popularnost

05.07.2022. 10:27

Dobra strana TikTok-a: Razgovori o mentalnom zdravlju

TikTok je vrhunac svoje popularnosti doživeo tokom pandemije koronavirusa 2020. godine. Tada je aplikacija širom sveta preuzeta više od 850 miliona puta i danas se smatra jednom od najpopularnijih internet platformi. Iako je pretežno namenjena mlađim uzrastima, platforma je iznenada postala mesto koje koriste stručnjaci za mentalno zdravlje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve