Biznis
09.12.2023. 14:56
Beta

CERN Srbija

U Kragujevcu će se čuvati podaci važnih nuklearnih istraživanja

cern
Izvor: Shutterstock

U Državnom data centru u Kragujevcu je potpisan Memorandum o razumevanju  sa Evropskom organizacijom za nukelarna istraživanja (CERN) koji će omogućiti čuvanje, analiziranje i obradu podataka CERN u Srbiji.

Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Svetske LHC računarske mreže potpisali su ministri nauke i informisanja i telekomunikacija, Jelena Begović i Mihailo Jovanović, i šefica odeljenja za informacione tehnologije CERN Enrika Porkari.

"Potpisivanjem memoranduma sa CERN Srbija će postati deo verovatno jednog od najvećih eksperimenata koji se trenutno odigravaju na planeti. Taj eksperiment je vezan za sudaranje malih čestica protona, neutrona koji kada se sudare, generišu toliku količinu podataka, da jednostavmo ako želimo da ih analiziramo moramo po čitavom svetu da rasporedimo resurse", navela je Begović. 

Ona je kazala da će Državni data centar u Kragujevcu biti "na usluzi svetskoj nauci i najvećem eksperimentu".

"Skladištićemo, obrađivaćemo i analiziraćemo podatke i zahvaljujući stručnjacima koji će se iškolovati postajemo deo globalnog mozga i aktivni učesnici u kreiranju novih znanja", navela je ministarka nauke.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović najavio je da će u narednom periodu biti uspostavljen "jedan čvor" CERN u kome će biti čuvani podaci koji nastaju prilikom sudara pozitivnih i negativnih čestica u Velikom hadronskom sudaraču (LHC).

"Mi ćemo ovde čuvati, obrađivati i analizirati podatke koji nastaju u CERN a za našu naučnu zajednicu je bitno što će naši naučnici, istraživači i IT stručnjaci imati pristup tim podacima i što će kroz mrežu CERN moći da saradjuju sa više od 5.500 naučnika širom sveta i sa 240 instituta iz 54 zemlje", rekao je Jovanović.

Ocenio je da je to "veliko priznanje" za Srbiju koja će po njegovim rečima biti tek sedma zemlja u Evropi i deseta na svetu u kojon CERN čuva svoje podatke.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve