Biznis
11.11.2022. 15:30
dpa

Tržište rada

U Nemačkoj skoro dva miliona slobodnih radnih mesta

Radnici, posao, radna snaga
Izvor: Shutterstock

U Nemačkoj se broj slobodnih radnih mesta u drugom polugodištu donekle smanjio. Ipak, još je veliki, bez obzira na postojeće neizvesnosti zbog energetske krize, saopštio je institut za istraživanje tržišta rada IAB.

U trećem kvartalu je, prema istraživanju IAB, u celoj Nemačkoj bilo 1,82 miliona slobodnih radnih mesta, što je pet odsto manje nego u drugom. Međutim, u poređenju sa istim tromesečjem prošle godine, broj slobodnih radnih mesta bio je 32 odsto viši.

IAB redovno anketira preduzeća o njihovoj kompletnoj ponudi radnih mesta, čime se zahvataju i poslovi koji nisu prijavljeni agencijama za posredovanje u zapošljavanju.

"Tržite rada se i u trećem kvartalu 2022. pokazalo kao relativno robusno, uprkos nepredvidivosti zbog energetske krize izazvane ratom u Ukrajini," rekao je stručnjak IAB Aleksander Kubis.

On je ipak dodao da je i "iskustvo iz pandemijskog lok-dauna pokazalo da su upravo firme iz sektora koji su bili najviše pogođeni suzdržane u zapošljavanju novih radnika." 

Zato se, prema njegovim rečima, u narednim mesecima mora računati i sa smanjivanjem broja slobodnih radnih mesta u sektorima koje pogađa kriza, piše dpa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve