Biznis
20.12.2022. 09:33
Promo

Program "Energija znanja"

U podršku mladim talentima, obrazovanje i nauku NIS uložio više od 6 miliona evra

1
Izvor: NIS / Promo

U Palati Srbija u Beogradu održana je svečanost tokom koje je kompanija NIS prisutnima predstavila rezultate dugogodišnjeg ulaganja u mlade talente, obrazovanje i nauku u Srbiji i na kojoj je obeležen vredan jubilej - desetogodišnjica NIS-ovog programa "Energija znanja“.

NIS je putem ovog, kao i kroz druge društveno odgovorne programe, pokroviteljstva i donacije, u oblast obrazovanja i nauke od 2009. godine do danas uložio oko 6,3 miliona evra.

 

Svečanom događaju prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, obrazovnih i naučnih institucija sa kojima NIS sarađuje u okviru programa "Energija znanja“, menadžment i stipendisti kompanije, kao i drugi gosti.

Kompanija NIS je 2012. godine pokrenula program "Energija znanja“, kako bi doprinela unapređenju obrazovnog sistema u Srbiji i približila se akademskoj zajednici i mladima. Kroz ovaj program NIS ostvaruje saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu, poboljšava uslove za realizaciju nastave i naučnih aktivnosti u školama i na fakultetima u Srbiji, podržava razvoj prirodnih nauka i stipendira najbolje studente u skladu sa kadrovskim potrebama kompanije i tržišta u celini. NIS je prva kompanija nosilac najvišeg priznanja za doprinos obrazovanju u Srbiji, prestižne "Svetosavske nagrade“, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

1
Izvor: NIS / Promo

“Kompanija NIS je prepoznala potrebe naših škola i fakulteta i ostala konzistentna u onome što radi, a to je podrška mladima, bilo da govorimo o đacima ili o studentima. Preko investiranja u sistem obrazovanja, podrške najuspešnijim učenicima i studentima i promocije nauke, program 'Energija znanja' značajno je doprineo afirmaciji obrazovanja na svim nivoima. Ovo je primer dobre prakse koji pokazuje koliko je važna kontinuirana saradnja obrazovanja i privrede. Zajednički cilj svih nas je da ulažemo u kvalitet obrazovanja i verujem da ćemo uspešnu desetogodišnju saradnju nastaviti u narednom periodu”, izjavio je Branko Ružić, ministar prosvete Republike Srbije.

Dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, navela je da današnje vreme karakteriše neverovatno brz tehnološki razvoj.

“NIS je pokazao da ima viziju da u komunikaciji sa visokim obrazovanjem i u komunikaciji sa naukom zaista doprinese razvoju naše zemlje. Svetosavska nagrada za NIS ima i dublje značenje, jer je propoznat značaj saradnje privrede u segmentima i u razvoju visokog obrazovanja i nauke. Iz ugla resora koji predstavljam, jako je bitno da NIS podržava razvoj prirodnih nauka i da dodeljuje stipendije najboljima među najboljima, a sa druge strane da omogućava da ti ljudi jednog dana dobiju posao u našoj zemlji, da umanjimo odlazak ljudi, a možda da im omogućimo i povratak. Kroz program 'Energija znanja' uložili ste veliku energiju da podržite znanje Srbije“, navela je Jelena Begović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, istakao je značaj ulaganja kompanije u mlade.

"Iza nas je godina puna izazova. Cilj nam je bio da uredno snabdevamo tržište i doprineli smo energetskoj stabilnosti Srbije. Nastavili smo i sa modernizacijom kompanije i novim projektima. Nismo odustali ni od ulaganja u znanje – u budućnost mladih, u budućnost naše kompanije i u budućnost Srbije. Kroz program 'Energija znanja' – sarađujemo sa univerzitetima, podržavamo najbolje studente i dočekujemo ih u našem velikom timu. Sa partnerima iz Vlade Srbije, obrazovnih i naučnih ustanova, nastavićemo da podržavamo razvoj ove zemlje“, izjavio je Kiril Tjurdenjev.

1
Izvor: NIS / PromoKiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a

Kroz saradnju sa domaćim i međunarodnim obrazovnim institucijama, NIS je do sada stipendirao više od 130 studenata od kojih je više od 60 već zaposleno u kompaniji.

“Kada je 2014. godine nas devetnaest, druga generacija stipendista programa 'Energija znanja', krenula u Rusiju na studije, nismo ni slutili koliko će sve uticati na našu dalju karijeru. Želim da kažem jedno veliko hvala kompaniji NIS, koja nam je pružila finansijsku podršku i univerzitetima koji su nam omogućili da učimo od najvećih imena iz nauke. Vratili smo se u našu zemlju i u našu kompaniju puni znanja, elana i sreće i želje da budemo deo daljeg razvoja NIS-a i naše države”, rekao je Dušan Jakovljević, stipendista kompanije NIS.

U okviru programa "Energija znanja“ NIS je uspostavio saradnju sa četiri univerziteta u Srbiji i regionu, sedam univerziteta u Ruskoj Federaciji, više od trideset fakulteta, četiri stručna naučna društva i deset različitih naučnih institucija. Nastojeći da podrži sve nivoe obrazovanja u Srbiji, NIS je doprineo unapređenju nastavnog plana i programa, prilagođavanju studijskih programa delatnosti kompanije i potrebama tržišta rada i kreiranju savremenijih uslova za rad. Uz podršku kompanije renovirano je i opremljeno više od 60 učionica, kabineta i laboratorija na fakultetima i u školama širom Srbije.

NIS podržava i razvoj prirodnih nauka i učešće naših mladih matematičara, fizičara i hemičara na domaćim i međunarodnim olimpijadama znanja. Samo putem programa "Energija znanja“ svake godine se organizuje više od 250 studenstkih praksi i poseta kompaniji i više od 30 gostujućih predavanja NIS-ovih stručnjaka na partnerskim fakultetima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve