Biznis
20.06.2021. 00:50
Tanjug

Rio Tinto

"U Srbiji poslujemo već 20 godina i poštujemo sve propise"

Izvršni direktor kompanije Riio Tinto - Jakob Stausholm
Izvor: TANJUG / RADE PRELIC

Kompanija Rio Tinto saopštila je da se poslednja u nizu lažnih optužbi koje se tiču njenog poslovanja odnosi na privatno obezbeđenje koje „patrolira" javnim putevima u dolini Jadra.

"Obezbeđenje koje se pominje je angažovano da sprovodi aktivnosti u potpunosti u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju koji predviđa kako način obezbeđenja privatne imovine tako i kretanje u određeno vreme između više međusobno razdvojenih mesta/objekata (patroliranje)", navodi se u saopštenju kompanije.

Kako se dodaje, kretanje ograničenim (malim) brzinama je zahtev kompanije Rio Tinto kako se ne bi uznemiravali meštani i kako bi se očuvali ionako već dotrajali ili neasfaltirani seoski putevi.

Kompanija podseća da već dvadeset godina posluje u Srbiji, poštujući sve njene propise.

"Protiv Rio Tinta i projekta Jadar mesecima se vodi bespoštedna kampanja zasnovana na konstantnom ponavljanju dezinformacija i najgorih scenarija koji nisu utemeljeni na činjenicama, već su proizvod proizvoljne interpretacije njihovih autora. Rezultat te kampanje je i jučerašnji napad na zaposlene Rio Tinta i partnerskih kompanija koji rade na projektu Jadar", naveli su iz kompanije.

Oni ukazuju da kompanija Rio Tinto vrši dobrovoljni otkup zemljišta i objekata.

"Dobrovoljno podrazumeva da meštani koji žele da prodaju imovinu sami zatraže procenu, pa tek nakon toga dobijaju ponudu. Do početka juna ove godine prihvaćeno je 60 ponuda za otkup kuća u dolini Jadra. Nakon primopredaje tih objekata kompanija obezbeđuje objekte u svom vlasništvu, na šta ima zakonsko i svako drugo pravo", navodi se u saopštenju.

Navode da u jučerašnjim "napadima" nijedan meštanin doline Jadra koji se protivi projektu nije bio povređen niti je bilo kome od meštana bila potrebna medicinska pomoć.

"Za razliku od toga, zaposleni koji rade na projektu Jadar bili su pregledani zbog nanetih povreda u Urgentnom centru u Loznici, gde im je ukazana pomoć", navodi kompanija.

U saopštenju se dodaje i da kompanija Rio Tinto još jednom osuđuje sve oblike nasilja i poziva nadležne organe da u svakoj takvoj situaciji bez izuzetka reaguju.

"Ovim putem još jednom apelujemo da se na temu projekta Jadar vodi dijalog zasnovan isključivo na činjenicama, kao i da se mišljenja i aktivnosti pojedinaca umesto na ostrašćenosti baziraju na faktima", piše u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nisam potpisala ugovor sa Rio Tintom"
Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović

19.06.2021. 11:45

"Nisam potpisala ugovor sa Rio Tintom"

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da ne postoji ugovor sa Rio Tintom, niti sa bilo kojom drugom kompanijom o ekspoataciji jadarita u Srbiji, ističući da je to "neistina koju šire deo opozicionih političara i razni aktivisti koji preko ove teme žele da uđu u politiku".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve