Biznis
05.06.2023. 04:15
R.E./Biznis.rs

Virtuelni tim bilding

Ni tim bilding nije što je nekada bio...

Tim bilding
Izvor: Shutterstock

Za mnoge kompanije i velika preduzeća koja žele da ostvare svoje ciljeve i izgrade kulturu poslovanja, ali i zajedništvo među zaposlenima, tim bilding (team building), odnosno "izgradnja tima", je ključni proces.

Tim bilding je proces u kome se zaposleni uče kako da steknu poverenje jedni u druge i kako da zajedno rade na postizanju zadatih ciljeva.

Zajedništvo na poslu je od izuzetne važnosti, i kako piše portal Gomada koji između ostalog istražuje odnose zaposlenih, više od 80 odsto poslodavaca i radnika veruje da je stvaranje osećaja zajedništva na poslu veoma važno. S obzirom na to da raste broj poslova "na daljinu", izgradnja tima zahteva prilagođavanja u novonastalim uslovima.

Navodi se da će do kraja 2023. godine 25 odsto svih profesionalaca u Severnoj Americi raditi na daljinu, pa će tako, prema predviđanjima, do 2024. godine virtuelni sastanci zameniti 35 odsto susreta uživo.

U daljoj analizi se ističe da samo 33 odsto kompanija sprovodi jednostavne aktivnosti izgradnje tima kao što su virtuelne pauze za kafu i čaj. Ali, tim bilding je više od toga.

Problem nastaje zato što se nešto manje od polovine – 41 odsto – radnika koji su učestvovali u ovom ispitivanju teško prilagođava kulturi kompanije tokom rada na daljinu.

Tim bilding
Izvor: Shutterstock

Virtuelni tim bilding

Kompanije sa potpuno angažovanom radnom snagom sposobne su da ostvare duplo veći prihod, piše TeamStage, platforma za projektni menadžment. Oni navode da istraživanja sugerišu da je pozitivna komunikacija na radnom mestu u direktnoj korelaciji sa isto tako pozitivnom komunikacijom i druženjem, odnosno zajedničkim aktivnostima van posla.

"Neverovatnih 2.500 odsto više kompanija usvojilo je virtuelni tim bilding pristup od kada je počela pandemija korona virusa, pokazuju statistike tim bilding industrije. Kao odgovor na različite protokole zaključavanja i karantina koje implementiraju organizacije, virtuelni tim bilding je izazvao povećano interesovanje, iznedrivši mnoštvo novih online rešenja. Mnogi zaposleni veruju da su ovakva rešenja pozitivna za njihovo mentalno i fizičko zdravlje, ali i za veću profesionalnu angažovanost", navodi TeamStage, prenosi Biznis.rs.
 

Dalje analize pokazuju da tim bilding doprinosi povezivanju sa kolegama na višem, prijateljskom nivou. Naime, više od 60 odsto zaposlenih koji su uspostavili prijateljski odnos sa kolegom ima dvostruko veće šanse da postigne punu angažovanost.

"Čak 63 odsto žena koje imaju najbolju drugaricu na poslu biće duplo angažovanije. Statistike korporativnog tim bildinga takođe potvrđuju da se zadovoljstvo zaposlenih povećava i do 50 odsto kada su okruženi ljudima sa kojima mogu da postignu prijateljsko raspoloženje. Negujući ove odnose, organizacije mogu da naprave značajna poboljšanja, kao i dalji razvoj", dodaju oni.

Nedostatak komunikacije među kolegama odgovoran za neuspehe kompanije

Istraživanje ukazuje i na to da skoro 75 odsto zaposlenih vidi timski rad i saradnju kao ključne. Dok skoro tri četvrtine zaposlenih smatra da je saradnja vitalni točak u angažovanju na radnom mestu, samo 18 odsto zaposlenih ima procenjene svoje komunikacijske veštine. Zatim, nešto više od četvrtine (27 odsto) prolazi obuku za komunikaciju.

Koliko je bitna saradnja među kolegama, kojoj doprinosi i tim bilding, potvrđuje podatak da čak 86 odsto rukovodilaca smatra da je njen izostanak odgovoran za neuspehe kompanije u celini.

Kada se pokvari komunikacija unutar korporativne strukture, to može da ode toliko daleko da utiče i na prihode kompanije, navode iz TeamStrategica.

Više od 50 odsto zaposlenih ostaje u kompaniji na duži vremenski period ako se oseća kao deo tima. Navodi se da bi mnogi ljudi odbili unosnije ili korisnije ponude sa drugih mesta zbog toga koliko se osećaju povezani sa svojim kolegama i samom kompanijom.

„Aktivnosti izgradnje tima neće magično transformisati svakog člana kompanije u super produktivnu, super lojalnu rok zvezdu, ukoliko se ne ulaže i u povezivanje zaposlenih na samom radnom mestu. U tom slučaju kompanije mogu da uberu ogromne dugoročne benefite, uključujući zadržavanje vrhunskih talenata“, navode istraživači.

Tim bilding za poboljšanje komunikacije na radnom mestu

Jedna od primarnih svrha vežbi izgradnje tima je poboljšanje komunikacije na radnom mestu, piše portal Indeed.

Vežbe mogu pomoći zaposlenima da se osećaju prijatnije jedni s drugima, tako da kada treba da komuniciraju to bude lakše i prirodnije. Bez obzira da li je komunikacija uživo ili putem e-pošte, ona je ključna za efikasno poslovanje i otvoreno timsko okruženje.

"Poverenje je osnovni kvalitet svake grupe jer pomaže da se svaki saigrač oseća smireno dok završava svoj deo aktivnosti izgradnje tima. Ako svaki član tima izrazi uverenje da su svi drugi pojedinci dovoljno kompetentni da izvršavaju svoje odgovornosti, to može pomoći u stvaranju opuštenije dinamike. Pored toga, poverenje može imati veoma pozitivan efekat na produktivnost tokom vežbi izgradnje tima", navodi portal specijalizovan za vođenje karijere.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ljubljenje na daljinu: Da li biste koristili ovakav gedžet?
mašina za ljubljenje

Izolacija kao inspiracija

25.03.2023. 14:10

Ljubljenje na daljinu: Da li biste koristili ovakav gedžet?

Kineska startap kompanija proizvela je uređaj koji omogućava neku vrstu ljubljenja na daljinu, tako što prenosi podatke, koje prikuplja preko senzora pokreta skrivenih u silikonskim usnama. Korisnici mogu da snime poljubac i zatim pošalju osobi koja ima isti uređaj.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve