Biznis
13.06.2021. 15:22
Tanjug

Hakerski napad

Ukradeni podaci kupaca Folksvagen i Audi vozila

Hakeri
Izvor: Shutterstock

Više od tri miliona ljudi u SAD i nekoliko desetina hiljada kupaca u Kanadi postali su žrtve krađe podataka koju su sproveli hakeri kompromitirajući sistem jednog spoljnog partnera Folksvagen grupe (VW).

Folksvagen grupa je potvrdila ovoga vikenda da je njihova podružnica u SAD, koja je prikupljala podatke klijenta za potrebe marketinga i onlajn prodaje, bila žrtva hakerskog napada, pri čemu su anonimni hakeri ukrali iz njenog sistema podatke više od 3,3 miliona ljudi, preneo je Rojters.

Reč je o podacima koji uključuju imena, telefonske brojeve, imejl i adrese stanovanja, a u određenom broju slučajeva i VIN brojeve njihovih automobila, kao i brojeve vozačkih dozvola i brojeve socijalnog osiguranja, što su u SAD pogotovo osetljivi podaci.

Ukradeni podaci se odnose na kupce Folksvagenovih i Audijevih vozila, kao i one koji su kontaktirali ove kompanije interesujući se za moguću kupovinu vozila.

VW je saopštio da je već kontaktirao oko 90 hiljada klijenata kojima su ukradeni najosjetljiviji podaci i ponudio im besplatnu pomoć u zaštiti.

Krađa se dogodila u periodu između avgusta 2019. i maja 2021. godine, a osim u SAD kompromitovano je i nekoliko desetina hiljada klijenata iz Kanade.

Iz Folksvagena nisu objavili o kojem se dobavljaču radi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hakeri iznudili 11 miliona dolara, plaćeno bitkoinima
Hakeri

Veliki sajber napad

10.06.2021. 20:10

Hakeri iznudili 11 miliona dolara, plaćeno bitkoinima

Najveća svetska kompanija za preradu mesa JBS platila je otkupninu u iznosu od11 miliona dolara za okončanje velikog sajber napada.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve