Biznis
06.02.2022. 19:25
Tanjug

Vladimir Vasić

Ukrupnjavanje banaka i kako to utiče na klijente

banka 21. 1. 2022.
Izvor: Shutterstock

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić izjavio je da će ukrupnjavanje banaka biti višestruko korisno za klijente, građane i privredu.

Vasić je za Politiku, odgovarajući na pitanje o promenama na bankarskom tržištu Srbije u 2021. godini, rekao da banke kroz ulazak u veće sisteme unapređjuju svoje proizvode i usluge, da je bogatija stručnost kojom raspolažu, kao i kreditni kapaciteti.

"Veće bankarske grupacije sada mogu da finansijski podrže mnogo obimnije projekte, a takođe i da se okrenu specifičnim vrstama kreditiranja, kao što je ulaganje u energetsku efiskanost i zelene izvore energije", naveo je Vasić.

Ukazao je da mogućnost banaka znatno zavisi i od pristupa dugoročnim izvorima finansiranja, kako bi rok finansiranja bio u skladu sa ekonomskim vekom same investicije.

Odgovarajući na pitanje da li će na tržištu Srbije uopšte biti mesta za male banke, Vasić je rekao da je broj banaka na tržištu i dalje veliki, veći od optimalnog i da je zato gotovo izvesno da će se tendencija konsolidacije nastaviti i u narednom periodu.

"U uslovima niskih kamatnih stopa i jake konkurencije tržište određuje koji broj banaka je realan i optimalan", naglasio je Vasić. Dodao je da će, nakon nekoliko integracija u proteklom periodu, uključujući ovu godinu, biti 21 banka na našem tržištu.

Naveo je da je, prema podacima NBS, u prvih 10 meseci 2021. godine sa dobitkom poslovalo 20 banaka, dok su četiri poslovale sa gubitkom.

Ocenio je da se, s obzirom na uslove poslovanja, koji nisu bili uobičajeni, može reći da su banke pokazale veliku efikasnost.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NBS: Banke imaju pravo da naplaćuju naknade i troškove
banka, bankomat

"Dobro poznat stav"

05.10.2021. 20:05

NBS: Banke imaju pravo da naplaćuju naknade i troškove

Banka ima pravo da pored kamate naplaćuje naknade i troškove, pod uslovom da su te naknade i troškovi uključeni u obračun efektivne kamatne stope odnosno u ukupnu cenu kredita, kako bi svaki klijent mogao da uporedi ponude različitih banaka, rečeno je Tanjugu u Narodnoj banci Srbije.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve