Biznis
18.02.2020. 15:04
Index.hr

UTIČE NA BERZE ŠIROM SVETA: Apple-u pada zarada zbog koronavirusa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na evropskim berzama jutros su pale cene akcija na rekordnim nivoima, a pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor nakon upozorenja Apple-a da u prvom tromesečju neće ostvariti planirane prihode zbog širenja koronavirusa u Kini.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9:30 u minusu 0,8 odsto, nakon što je juče dostigao najviši nivo u istoriji.

Londonski FTSE indeks oslabio je jutros 0,75 procenata, na 7378 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 odsto, oko 13.685 bodova, a pariški CAC 0,60 procenata, na 6047 bodova.

Cene akcija rasle prethodnih dana

Nakon što su prethodnih dana cene dionica rasle, zahvaljujući nadi ulagača da će širenje koronavirusa uskoro biti zaustavljeno, jutros je ulagače pokolebalo upozorenje Apple-a da u tekućem kvartalu neće ostvariti planirane prihode.

Taj tehnološki div, proizvođač iPhone-a, poručio je da se njegovi proizvodni kapaciteti u Kini počinju otvarati, ali sporije nego što se očekivalo.

To upozorenje najvrednije američke kompanije nagrizlo je optimizam onih ulagača koji su procenjivali da će podsticajne mere kineskih i drugih vlasti u regiji zaštititi globalnu ekonomiju od većeg uticaja širenja koronavirusa.

"Apple je poručio da bi njegov oporavak mogao biti odložen, što bi moglo da znači da bi uticaj virusa mogao da potraje i duže od ovog tromesečja", naveo je Norihiro Fujito, strateg u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Zbog Apple-ovog upozorenja pod pritiskom je celi tehnološki sektor pa je, na primer, cena akcija Samsunga pala više od 2, a Sonya više od 2,5 procenta...

U minusu je i terminski S&P 500 indeks, za 0,4 odsto, što pokazuje da bi danas na Wall Street-u, na kojem se juče zbog praznika nije radilo, cene dionica mogle pasti s rekordnih nivoa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve