Biznis
23.03.2020. 17:23
Tanjug

VEĆA ŠTETA OD OČEKIVANE: Morgan Stenli - BDP Amerike će pasti 30 odsto

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ekonomisti Morgan Stenlija i Goldman Saksa ocenjuju da će pandemija koronavirusa naneti veću ekonomski štetu SAD nego što se ranije očekivalo.

Ekonomisti su upozorili na potencijani katastrofalan pad američke proizvodnje u drugom kvartalu i dublju globalnu recesiju.

Tim ekonomista Morgan Stenlija, sa Elen Zentner na čelu, naveo je u izveštaju upućenom klijentima u nedelju, da sada predviđa pad američkog bruto domaćeg proizvoda od čak 30,1 odsto u tromesečju april-jun, prenosi agencija Blumberg.

To će podići stopu nezaposlenosti na prosečno 12,8 procenata u tom periodu, dodaje se u njihovom izveštaju.

Analitičari Goldman Saksa, koje predvodi Jan Hacijus, objavili su da sada prognoziraju pad svetske privrede za oko 1,0 odsto u ovoj godini, što bi bilo čak više od onog zabeleženog 2009. godine tokom globalne finansijske krize.

Oni su ranije već projektovali pad američke proizvodnje od 24 procenta u idućem kvartalu.

Ove katastrofične prognoze dveju najvećih banaka na Volstritu pojačavaju strah od ekonomske depresije.

Analitičari Morgan Stenlija su u odvojenom saopštenju ipak naveli da bi trajniji privredni pad trebalo da bude izbegnut s obzirom na fiskalne i monetarne mere kojima kreatori politika u državama sveta reaguju na aktuelnu krizu.

I Morgan Stenli i Goldman Saks predviđaju početak ekonomskog oporavka u trećem kvartalu, mada će situacija ostati izložena rizicima, dodaje Blumberg.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve