Biznis
19.05.2022. 08:13
Beta-AP

Zelena energija

Vetroelektrane u Severnom moru rešenje za nov izvor energije

vetrenjače
Izvor: Shutterstock

Četiri zemlje Evropske unije planiraju da ubrzaju tranziciju na zelenu energiju i pomognu osamostaljenje od ruskih energenata kroz veliki novi projekat izgradnje vetroelektrana u Severnom moru, izjavila je danska premijerka Mete Frederiksen.

Ona je rekla da njena zemlja, zajedno sa Belgijom, Holandijom i Nemačkom, želi da poveća ukupni kapacitet vetra na moru četiri puta do 2030. i deset puta do 2050. godine.

Plan je da se tom energijom obezbedi 230 miliona evropskih domaćinstava.

"Ovo znači da su četiri države u mogućnosti da isporuče više od polovine ukupnih vetrova na moru potrebnih za postizanje klimatske neutralnosti u Evropskoj uniji", dodala je Frederiksen.

Ona je govorila na događaju u Esbjergu kome su prisustvovali nemački kancelar Olaf Šolc, holandski premijer Mark Rute, belgijski premijer Aleksandar De Kru i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Obezbedićemo dovoljno energenata, ali to neće biti jeftino"
nafta

Zorana Mihajlović

03.05.2022. 18:25

"Obezbedićemo dovoljno energenata, ali to neće biti jeftino"

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će Vlada obezbediti dovoljne količine energije i energenata za narednu zimsku sezonu, ali da to neće biti ni jednostavno ni jeftino, pa je važno da svi racionalnije koriste energiju i tako štede.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve