Biznis
05.07.2019. 15:41
N. G./Mashable

VIRTUALNE OPERACIJE: Aplikacija na mobilnom može da pomogne u spašavanju života

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sam Glasenberg nije doktor, ali je zato izveo kolonoskopiju pred stotinama ljudi u Los Anđelesu juna ove godine.

"Ovaj polip je vezan za krvni sud, pa ako pokušate da ga uklonite, on krvari", objasnio je Glasenberg, koji ipak nije radio na pravom pacijentu. Bio je na Samitu za društvene inovacije u Los Anđelesu, prikazujući "igru" kolonoskopije koju je razvila njegova kompanija Level Ex, kako bi pomogla u obuci lekara.

"Mi se bavimo izazovima medicinske prakse - dijagnostike, kliničkih izazova, proceduralnih izazova - i posmatramo ih kao mehaniku video igara", rekao je Glasenberg za Mashable.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kolonoskopija je samo jedna od desetine proceduralnih opcija u okviru četiri Ex-Game aplikacije - Airvai Ex, Gastro Ex, Pulm Ex i Cardio Ex - koje sadrže simulacije operacija iz stvarnog života. Jednostavnim preuzimanjem aplikacije na Apple ili Android pametnim telefonima ili tabletima, doktori i studenti mogu da vežbaju zanat, igrajući hiper-realistične hirurške video igrice koje simuliraju procedure kao što su intubacija, endoskopije i, od nedavno, operacija srca.

Lekari mogu čak i da dobiju kredite za nastavak medicinskog obrazovanja (CME), koji obično imaju oblik prisustvovanja konferencijama, čitanju dugačkih priručnika ili odgovaranju na pitanja sa višestrukim izborom.

Nakon samo četiri godine postojanja aplikacije, 400.000 doktora i medicinskih stručnjaka već praktikuje procedure na aplikacijama i, prema podacima kompanije, jedan od tri američka hirurga ih koristi u svom radu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
7°C
08.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve