Biznis
19.05.2022. 15:37
Beta

Nove mere

Vlada Srbije pomaže preduzećima pogođenim sukobima u Ukrajini

Berza
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je meru kojom dodatno podržava preduzeća pogođena sukobima u Ukrajini jer im je omogućeno da refinansiraju kreditne obaveze za koje su ranije dobila olakšice.

 

Mogućnost da drugu garantnu šemu iskoriste za povoljniju otplatu obaveza iz prve garantne šeme imaće oko 1.400 preduzeća koja posluju na tržišu Rusije, Ukrajine i Belorusije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Te garatne šeme su ranije odobravane preduzećima kao pomoć u otplati kredita u krizi izazvanoj pandemijom korona virusa.

"Ratna dešavanja u Ukrajini su dovela do promena okolnosti koje se nisu mogle predvideti izbijanjem pandemije. To paralelno negativno utiče na privrednu aktivnost, naročito subjekata čija je poslovna aktivnost direktno ili indirektno vezana za izvoz i uvoz roba i usluga i koji imaju razvijenu i pretežnu privrednu saradnju sa privrednim subjektima iz Ukrajine, Ruske Federacije i Belorusije. Zato smo odlučili da im pomognemo, a za realizaciju ovog Zaključka nije potrebno obezbediti finansijska sredstva u budžetu Srbije", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je objasnio, bankama je omogućeno zaključenje aneksa ugovora kojim će korisnici kredita moći da refinansiraju obaveze iz prve garantne šeme, a sve u cilju lakše otplate pozajmica.

Istakao je da deluje da je ova pomoć mala, ali da će mnogo značiti preduzećima čije je poslovanje pogođeno sukobima u Ukrajini.

Ocenio je da bez obzira na brojne potrese koje sada ponajviše izazivaju sukobi u Ukrajini i energetska kriza, u Srbiji i dalje postoji rast privrednih aktivnosti.

"Srpske javne finansije su stabilne i pod kontrolom. Udeo javnog duga u BDP-u trenutno na nivou od 52,1 odsto, što je daleko od nivoa Mastrihta od 60 procenata. Veoma važan indikator je i stopa nezaposlenosti koja je između 10 i 11 odsto", kazao je Mali.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srbija ima dovoljno hrane"
Pšenica

Agroekonomski analitičar

17.05.2022. 09:49

"Srbija ima dovoljno hrane"

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin ocenio je da Srbija ima dovoljno hrane i da je ubeđen da neće biti praznih rafova i nestašica.
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve