Biznis
06.09.2022. 11:25
R.E./RTS

(Ne)očekivano

Vlada Srbije povećala cenu mleka, apel da se ne stvaraju zalihe

Mleko
Izvor: Shutterstock

Izmenama Uredbe o o najvišoj ceni životnih namirnica, Vlada Srbije propisala je novu, maksimalnu maloprodajnu cenu mleka, potvrđeno je RTS-u.

Dugotrajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od utorka će najviše koštati 128,99 dinara. Prethodno je litar bio ograničen na 119,99 dinara. Zabranjen izvoz do kraja meseca.

Vlada je povisila maksimalnu cenu UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti za devet dinara i smanjila maksimalnu trgovačku marža za sve vrste UHT mleka sa 12 na pet odsto, prenosi RTS.

Uredbom se uvodi i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.

Na rafovima u prodavnicama ima mnogo manje mleka, a razlozi su uzročno posledični - povećana potrošnja i pad u proizvodnji mleka - u okolnostima kada je manje muznih krava, skuplja stočna hrana, suša.

U Privrednoj komori Srbije kažu da je reč o kratkotrajnom poremećaju na tržištu i pozivaju građane da ne stvaraju zalihe i kupuju onoliko koliko im je potrebno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da ne brinemo: Ima dovoljno brašna, šecera, ulja, mleka,
hrana, kupovina

Ministarka trgovine tvrdi

22.12.2021. 19:05

Da ne brinemo: Ima dovoljno brašna, šecera, ulja, mleka,

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da prodavci poštuju uredbu o maksimalnoj ceni osnovnih životnih namirnica, te da u trgovinama ima dovoljno brašna, šecera, ulja, mleka, svinjskog buta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve