Biznis
24.07.2019. 19:18
N. G.

ZAŠTO JE MENSTRUACIJA LUKSUZ? "Knjiga tampona" protiv poreske diskriminacije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Genijalna kampanja "Knjiga tampona: knjiga protiv poreske diskriminacije" osvojila je Grand Pri PR na Međunarodnom festivalu kreativnosti u Canu.

Kako bi zaobišla nemački porez od 19 odsto na luksuzne proizvode za žensku higijenu, kompanija "Scholz & Friends" je za "The Female company" osmislila kampanju u okviru koje je upakovala 15 organskih tampona u knjigu od 46 stranica. Takav proizvod je oporezivan po nižoj stopi od sedam odsto za dnevne potrebe.

https://www.youtube.com/watch?v=0pV27z3Cxqs

Kampanja je imala zamah i u drugim zemljama kao što su Kenija, Kanada i Indija koje su ukinule više poreske stope za tampone (u SAD su stope razlčite od države do države).

Prvo izdanje knjige "Tampon" rasprodato je za jedan dan, a drugo za nedelju dana. Prodaju su podstakle uticajne ličnosti koji su bile ogorčene kada su saznali da plaćaju višu poresku stopu za menstrualne proizvode nego za proizvode poput kavijara, cveća, ulja na platnu i celog tartufa.

Povezane vesti - Trolovanje Burger Kinga

"Naši organski tamponi nemaju šta da kriju, pa zašto ih onda skrivamo u knjizi? Mi to činimo u znak protesta protiv nepravednog i seksističkog oporezivanja tampona, higijenskih uložaka i drugih proizvoda za žensku higijenu. U Nemačkoj se to još uvek smatra 'luksuznom robom' i stoga se oporezuje sa najvišom stopom poreza na dodatnu vrednost od 19 procenata. U međuvremenu, stvarni luksuzni proizvodi kao što su cveće, tartufi ili ulja na platnu smatraju se svakodnevnim potrebama i zarađuju smanjenu stopu od samo 7 odsto. Je li ovo normalno? Srećom, našli smo rupu u zakonu. Knjige se takođe oporezuju sa sedam procenata. Zato naši tamponi sada dolaze kao knjiga, odnosno u knjizi", navodi se na sajtu The Female company (Ženska kompanija, prim.aut).

Povezane vesti - The New York Times dobitnik nagrade

Sudija u sektoru PR-a na Festivalu u Kanu Mišel Haton istakla je da je "Knjiga tampona" odličan primer modernih komunikacija.

"Došli smo ovamo znajući da je ovo bila naša prilika da donekle vratimo PR na festival. PR nije kanal - to je zanat, i zanat koji je danas važniji za preduzeća i brendove i društvo. 'Knjiga o tamponima' ne samo da je pokazala tu poziciju, već je mogla da posluži i kao primer za buduće kampanje. Nadamo se da je ovo možda poziv industriji PR-a da radi bliže kreativnoj zajednici", rekla je Hatonova. "

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve