Biznis
19.01.2023. 13:05
Beta-AP

Nisu jedini

Zašto Majkrosoft otpušta 10.000 ljudi

otkaz, otpuštanje, posao
Izvor: Shutterstock

Kompanija Majkrosoft je počela otpuštanje 10.000 zaposlenih, što je gotovo pet odsto njene ukupne radne snage.

To je, kako navodi, odgovor na "makroekonomske uslove i promene u prioritetima korisnika", pokazuje dokumentacija koja je danas uložena nadležnom regulatornom telu SAD.

Majkrosoft navodi da je upravo obavestio radnike o otpuštanjima, a neka su počela odmah.

Najavljene su i promene u hardverskom portfoliju kompanije i konsolidacija lokacija na kojima ona iznajmljuje kancelarije - što takodje znači smanjenje aktivnosti.

U mejlu zaposlenima, glavni rukovodilac Majkrosofta, Satja Nadela, naveo je da je otpuštanjem obuhvaćeno "manje od pet odsto ukupne baze zaposenih", a da su "nekima obaveštenja poslata danas".

"Mada eliminšemo poslove u nekim oblastima, nastavićemo sa zapošljavanjima u ključnim strateškim sektorima", napisao je Nadela, ukazavši na važnost stvaranja "nove kompjuterske platforme" uz korišćenje napretka veštačke inteligencije.

Po njegovim rečima, korisnici usliga te firme koji su tokom pandemije kovida-19 sve više trošili na digitalnu tehnologiju, sada nastoje da "optimizuju svoje digitalne troškove tako da s manje postignu više".

"Takođe vidimo da organizacije u svim privrednim granama i svim geografskim područjima iskazuju oprez s obzirom da su neki delovi sveta u recesiji dok je drugi delovi sveta očekuju", napisao je Nadela.

I druge tehnološke kompanije - Amazon, Twitter i Meta, smanjuju broj zaposlenih, jer su zabrinute zbog negativnih ekonomskih kretanja u SAD i svetu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I to je moguće: Predsednik dao otkaz svom sinu
1

Uganda

05.10.2022. 15:05

I to je moguće: Predsednik dao otkaz svom sinu

Predsednik Ugande Joveri Museveni otpustio je svog sina sa mesta komandanta pešadijskih snaga nakon što je na svom tviter nalogu zapretio da će zauzeti prestonicu susedne Kenije, što je izazvalo široku zabrinutost u istočnoj Africi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve