Biznis
14.04.2023. 17:10
R.E.

Usporava se inflacija

Zašto se investitori plaše recesije

1
Izvor: Shutterstock / iSOMBOON

Investitori su odjednom zabrinuti zbog potencijalne recesije. Razlog brige je što bi recesija značila da "loše vesti“ o ekonomiji možda više ne budu "dobre vesti“ za berzu.

Donedavno, investitori su pozdravljali znake usporavanja ekonomije, pretpostavljajući da to znači da će Federalne rezerve uskoro prestati da povećavaju kamatne stope, verovatno na vreme da spreče recesiju kako se inflacija hladi.

Međutim, nakon prošlomesečnih problema u bankarskom sektoru, čini se da se investitori više plaše potencijalnog pada, kažu analitičari.

Tržište je ove godine pomerilo fokus sa inflacije na recesiju, kaže Mišel Mora, portfolio menadžer u kompaniji "Manifarm“. Nedavni podaci o zaposlenosti doprinose rastućim dokazima da se inflacija usporava "pa čak i ako se uzme u obzir sadašnja monetarna politika, glavni fokus je recesija“, rekla je Mora.

Podaci od prošle nedelje pružili su nove dokaze da ciklus pooštravanja američke centralne banke konačno utiče na tržište rada. Iako je martovski izveštaj o zapošljavanju bio snažan, pošto su SAD dodale 236.000 radnih mesta, postoje neki nagoveštaji da rast usporava.

Investitori čekaju na objavljivanje podataka o indeksu potrošačkih cena u martu, kao i podataka o indeksu proizvođačkih cena, koji stižu krajem nedelje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko je iznosila inflacija u februaru
Inflacija

Srbija

13.03.2023. 22:05

Koliko je iznosila inflacija u februaru

Mesečni rast inflacije u Srbiji u februaru je bio 1,4 odsto, a međugodišnji 16,1 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve