Biznis
25.03.2022. 16:05
Dragana Todorović

Danka Selić

Zašto treba otići na Sajam turizma

sajam
Izvor: Shutterstock

Već duži niz godina Srbija je pozicionirana kao omiljena i nezaobilazna destinacija u ovom delu Evrope za domaće i strane goste, sa konstantnim porastom broja noćenja i dolazaka

"Nemoj mi reći koliko si obrazovan, reci mi koliko si putovao", glasi izreka koja u nekoliko reči objašnjava koliko su putovanja važna.

Zato ne čudi da je Sajam turizma jedna od najposećenijih sajamskih manifestacija u Beogradu jer je reč o jedinstvenoj prilici da se na jednom mestu sagleda celokupna ponuda turističkih agencija, cene za predstojeću sezonu, otkriju neke nove destinacije, kao i da posetioci dobiju značajne popuste za odabrana putovanja.

Da li će tako biti i ove godine na Sajmu turizma koji se u Beogradu održava od 24. do 27. marta, pitali smo Danku Selić, direktorku Beogradskog sajma.

"Ovogodišnji sajam je po zauzeću prostora i broju izlagača skoro na nivou iz 2020. godine kada je i poslednji put, zbog pandemije, održana ovako velika turistička smotra u Evropi. Interesantno je da ove godine ima i više turoperatora i turističkih agencija nego 2015. godine, kada ih je bilo više nego 2020. Oko 40 učesnika sada nudi aranžmane za ceo svet. Takođe, u Hali 3 održava se sajam vina – ’Beowine’, Hala 2 namenjena je izložbi HORECA opreme, a Hala 1A rezervisana je za turističke doživljaje kroz nastup izlagača kao što su Muzej selfija, Muzej iluzija, zatim virtualno putovanje ’Rutom rimskih careva i dunavskim putem vina’ uz pomoć VR tehnologije, zatim viteške borbe i mnogo toga još. Naravno, najveća Hala 1 rezervisana je za destinacije iz celog sveta, nacionalne turističke organizacije, agencije, strukovna udruženja... U Hali 4 predstavlja se turizam Srbije."

Iz kojih su sve zemalja učesnici ovogodišnjeg sajma?

"Prijavljeno je i registrovano više od 350 učesnika iz 25 zemalja sveta. Dolaze nam predstavnici Grčke, Turske, Crne Gore, Tunisa, Egipta, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Rumunije, Mađarske, Slovačke, Maldiva, a pojedinačno nastupaju izlagači iz Albanije, Hrvatske i Slovenije i mnogi drugi. Očekujemo i veliki broj poslovnih posetilaca, naročito iz regiona. Do sada je na poslovnoj B2B platformi evidentirano 3500 pregleda i zakazano je više od 250 sastanaka u specijalno dizajniranom prostoru u Hali 1. Ovu aktivnost Beogradski sajam realizuje u saradnji s Privrednom komorom Srbije i Evropskom mrežom preduzetništva."

Danka Selić
Izvor: Ekspres

Da li će postojati sajamski popusti za aranžmane?

"Sajam i jeste mesto i prilika da agencije izađu sa najboljim i najpovoljnijim ponudama u datom trenutku. Ekskluzivne sajamske cene, ’first minute’ ponude i paketi sa mnoštvom pogodnosti posetiocima daju priliku da izaberu putovanja prema svojim afinitetima: porodična putovanja, daleke i egzotične destinacije, putovanja za mlade, ’city break’, odmor i oporavak u banjama, spa vikendi na planinama, eko i aktivni turizam, kongresna dešavanja...

Sajam turzima
Izvor: Shutterstock

Ne smemo zaboraviti da sam dolazak na sajam predstavlja prvi korak ka ostvarenju želje turista da posete brojne destinacije koje se predstavljaju na sajmu. Takođe, poseta ovog multimedijalnog događaja je mnogo više od puke pretrage na internetu – ovo je pravi doživljaj, ali i uspomena za posetioce manifestacije."

Tradicija nalaže da svake godine neka druga zemlja bude domaćin sajma. Da li će tako biti i ovoga puta?

"Specifičnost ovogodišnjeg sajma je da je inspirisan Srbijom. U tom smislu, idealna je prilika da Turistička organizacija Srbije predstavi novi brend Srbije kao turističke destinacije – ’Srbija. Doživi!’, koji je rađen u saradnji s nacionalnom platformom ’Srbija stvara’. Našu zemlju je potrebno doživeti kako bi se osetio taj dinamični i nadasve inspirativan duh njene kulture, tradicije, istorije, prirode i naroda. Zato je ove godine Sajam turizma okrenut Srbiji i njenim raznolikim sadržajima za odmor, zabavu, zdravstveni oporavak, sport, rekreaciju i avanturu. Takođe, biće predstavljena jedna od novih, jedinstvenih manifestacija koja afirmiše aktivni turizam, a pre svega cikloturizam - ’Tour de Fruška’. Prva međunarodna hibridna manifestacija rekreativnog e-biciklizma u Srbiji, koja podeljena u tri kategorije spaja sport, turizam i privredu, a doprinosi još boljem pozicioniranju Fruške gore na turističkom tržištu. Tokom trajanja sajma sve detalje o događaju posetioci će dobiti na štandu Sekretarijata za privredu i turizam AP Vojvodine u Hali 1."

Koje destinacije ćemo imati priliku prvi put da vidimo?

"Prvi put posetiocima Sajma turizma ekskluzivno se predstavljaju tri nove i u svetskim okvirima vrhunske destinacije: egzotična Malezija i Demokratska Republika Sao Tome i Principe, koju čine dva ostrva u Gvinejskom zalivu u centralnoj Africi, kao i Angola, izvrsna destinacija za ljubitelje dugih peščanih plaža. Sve zemlje imaju interesantnu i egzotičnu ponudu i sigurno će biti korisno i interesantno našim posetiocima, ali i predstavnicima turističkih agencija da se bolje upoznaju s destinacijama i naprave odlične aranžmane."

Proleće je stiglo, Uskrs se bliži – da li imate informaciju o najtraženijim aranžmanima za ovo doba godine? Gde naši sunarodnici žele najviše da putuju nakon zime?

"Tačnu informaciju o tome ćemo imati kada se sajam završi, ali sigurni smo u to da će svi posetioci uživati u ponudi, programu i destinacijama pod sloganom sajma ’Između planina i mora’, koji najbolje ilustruje sveobuhvatnu sajamsku ponudu i prati trend ljubitelja putovanja – da je, pored tradicionalno aktuelnih morskih destinacija, letnji turizam poslednjih godina upotpunjen željom ljudi da uživaju u planinskom turizmu, prirodnim lepotama, čistom vazduhu i brojnim kulturnim, gastronomskim i aktivnim turama."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putovanje iz snova za svaki horoskopski znak
putovanja

Preporuke za putovanja

21.08.2021. 06:05

Putovanje iz snova za svaki horoskopski znak

Niste zadovoljni kako ste se proveli na letovanju ove sezone? Možda još nigde i niste bili? Pročitajte šta vam savetuju zvezde...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve