Biznis
03.02.2022. 11:30
Tanjug

SAD

Zatvoreno 300 hiljada radnih mesta u januaru, a razlog nije teško pogoditi

Posao, zabrinuti radnik
Izvor: Shutterstock

Američki privatni sektor izgubio je 301 hiljadu radnih mesta u januaru zbog širenja omikron soja koronavirusa, pokazuje izveštaj o zapošljavanju kompanije ADP urađen na osnovu platnih lista privatnih poslodavaca.

Izveštaj o gubitku više od 300 hiljada radnih mesta u privatnom sektoru, koji je objavljen u sredu uveče, iznenadio je ekonomiste koji su predviđali rast broja novih radnih mesta od 207.000 u januaru, izveštava Si-En-En (CNN).

Ovo je takođe prvi put da je ADP izvestio o padu zapošljavanja od decembra 2020.

Izveštaj ADP-a se oslanja na privatne platne spiskove, za razliku od vladinog izveštaja o zapošljavanju koji obuhvata sve radnike - i u državnom i u privatnom sektoru.

Izveštaj američkog Biroa za statistiku tržišta rada biće objavljen u petak ujutro, a ekonomisti su u anketi Refinitiva predvideli da će pokazati da je prošlog meseca otvoreno 150.000 novih radnih mesta.

Ipak, nisu svi ekonomisti tako optimistični, navodi CNN i dodaje da Goldman Saks, na primer, očekuje pad od 250.000 radnih mesta u vladinom izveštaju o zapošljavanju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Radnika nema, biće ih još manje
Radnik, posao

"Osveta radničke klase“

04.11.2021. 06:05

Radnika nema, biće ih još manje

Pekar, lekar, apotekar... medicinske sestre, negovatelji, vozači kamiona, zavarivači, visokokvalifikovani radnici i stručnjaci iz brojnih oblasti godinama su nedostajuća zanimanja u Srbiji. U zapadnom delu Evrope stanje je preslikano. Tamo su u velikom broju i otišli oni koji danas nama manjkaju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve