Biznis
23.02.2023. 11:25

Logično.

Zbog čega zaposleni u Srbiji najčešće menjaju radno mesto

posao
Izvor: Shutterstock

Rezultati istraživanja "Budućnost zapošljavanja u Srbiji - šta poslodavci treba da znaju", koje je objavio sajt Infostud, pokazuju da više od 70 odsto ispitanika smatra da je veća plata presudna za promenu radnog mesta, dok 42 odsto kao razlog za to navodi bolje uslove za razvoj karijere.

Ova analiza sprovedena među 90.000 ljudi u saradnji Boston Konaslting grupom (Boston Consulting Group), globalnog udruženja portala za zapošljavanje The Network i sajta Infostud. 

Istraživanje je pokazalo da 35 odsto ispitanika smatra da bi poslodavca promenilo kada bi posao bio sadržajno zanimljiviji. 

Kada je u pitanju pronalaženje posla, 66 odsto anketiranih najviše veruje preporukama prijatelja, a 60 odsto želi da vidi svoje buduće radno mesto pre nego što se pridruži kompaniji. 

Jedan od zaključaka istraživanja je da su građani Srbije manje fokusirani na svoj posao u odnosu na ispitanike iz 180 zemalja širom sveta.

posao, odlazak na posao
Izvor: Shutterstock

Samo 23 odsto anketiranih u Srbiji je izjavilo da im je posao na prvom mestu, dok je globalni prosek 42 odsto.

U anketi je blizu 70 odsto ispitanika istaklo da pre svega želi stabilan posao sa dobrim balansom između rada i privatnog života, što je dominantan trend zastupljen svuda, bez obzira na starosnu grupu zaposlenih, naveo je Infostud.

Napredovanje u karijeri u dobroj kompaniji je na drugom mestu, a rad na uzbudljivim proizvodima, temama i tehnologijama je na trećem. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji više zaposlenih, ali manje poljoprivrednika
razgovor za posao, posao

Zavod za statistiku

30.01.2023. 13:47

U Srbiji više zaposlenih, ali manje poljoprivrednika

U Srbiji je u 2022. godini bilo 2.310.035 zaposlenih, što je 1,6 odsto više nego prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve