Brejking
15.10.2018. 13:19
Tamara Marković Subota

BOSOVI ALBANSKE MAFIJE OKREĆU LEĐA TAČIJU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Kosova pere novac u Švajcarskoj pod okriljem građevinske firme čiji su vlasnici čuvena braća iz Štimlja

Kosovo je posle proglašenja nezavisnosti postalo teritorija s armijom dilera i krijumčara svih vrsta narkotika, a albanska mafija je u Evropi preuzela primat u svim oblastima kriminala i trenutno deluje kao nekadašnja sicilijanska „Koza nostra“, zaključak je policijskih izveštaja skoro svake evropske države čije su obaveštajne službe aktivne na Kosovu.

Činjenica da ta ogromna količina marihuane, ekstazija, heroina i kokaina završava na narko-tržištu Zapadne Evrope, gde je albanska mafija i najjača, kao i podaci da su na vrhu krijumčarskih klanova najuticajniji kosovski lideri, koji za nesmetan šverc droge obezbeđuju neophodnu logistiku državnih institucija, i to onih koje bi trebalo da budu prve na braniku svih vrsta šverca, nije sprečilo ove države da priznaju nezavisnost Kosova. Kriminal je za njih jedno, a politika drugo.

Ali nije sva krivica samo na njima. Deo odgovornosti za eskalaciju moći albanske mafije snosi i Srbija, koja je i dalje glavna tranzitna ruta vodećim narko-klanovima s Kosova. Ustaljenost tih ruta od devedesetih godina do danas govori da se veze albanskih i vodećih srpskih kriminalaca mere samo jednom stavkom, a to je profit. Milioni evra ruše sve ostale barijere.

Najnoviji izveštaj srpskih bezbednosnih službi o organizovanom kriminalu na Kosovu, čije detalje „Ekspres“ ekskluzivno objavljuje, govori da kosovski lideri i dalje suvereno upravljaju narko-biznisom, ali i da su se neke stvari promenile. Pojedini kraljevi droge ili big bosovi, kako ih nazivaju u Prištini od devedesetih godina, u poslednjem političkom pregrupisavanju mašlo su promenili strane. Pojedini veliki finansijeri okrenuli su leđa kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i okrenuli se premijeru Ramušu Haradinaju, a ponajviše predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju. Izveštaj koji se odnosi na stanje organizovanog kriminala na Kosovu u poslednjih godinu dana otkriva i imena bosova koji su do sada strogo vodili računa da narko-biznis vode iz senke, imena osuđenih zločinaca koji na slobodi i dalje ubijaju u ovom poslu, ali i ko, gde i kako pere prljavi novac, i ko su bogati Albanci u Americi i Nemačkoj koji ne štede na lobiranju za interese nezavisnog Kosova.

Carina i policija za šverc droge

„Razvijena i razgranata kriminalna mreža za trgovinu narkoticima s Kosova datira još iz prošlih vremena, a najveći uspon zabeležila je devedesetih godina, kada su novcem od prodaje droge finansirane terorističke aktivnosti OVK. Novac od prodaje droge zatim je korišćen za nastup albanskih lobija u svetu, a ista praksa se primenjuje i danas, kada albanski mafijaši finansiraju svetske lobiste za interese kosovske nezavisnosti“, piše u izveštaju srpskih bezbednosnih službi.

Krijumčarenje i prodaju droge, prema podacima naših službi, i dalje strogo kontrolišu određene porodice koje su primat u poslu imale i devedesetih godina prošlog veka. To su klanovi koji su direktno povezani s najuticajnijim kosovskim liderima, a koji imaju moć da u poslu obezbeđuju i logističku podršku najvažnijih kosovskih institucija: carinske službe i kosovske policije.

„Poslove sa drogom i dalje vode predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, kao i potpredsednik Demokratske partije Kosova i poslanik Džavit Haljiti. S njima paralelno poslove vode i kontroverzni biznismeni Ekrem Luka i Ismet Osmani, zvani Curi, a svoju poziciju u narko-poslu odavno je zacementirao i Rustema Mustafa, ozloglašeni general OVK.“

Drenica, Lab, Dukađin

Distribucija droge je između vodećih narko-klanova na Kosovu podeljena u tri teritorijalne zone, istovetne nekadašnjem delovanju OVK: Drenica, Lab i Dukađin. Dukađinska grupa koristi maršrutu Peć-Kula-Rožaje za distribuciju droge u pravcu Crne Gore i dalje prema BiH ka Zapadnoj Evropi. Drenička i lapska grupa gravitiraju prema zapadu, ali kroz centralnu Srbiju kao tranzitnu maršutu.

Dukađinska grupa, prema najnovijem izveštaju srpskih bezbednosnih službi, i dalje je pod kontrolom Ramuša Haradinaja, premijera Kosova.

„Haradinaj distribuciju droge koordinira s bivšim saborcima iz redova OVK, a poslednjih godinu dana najistaknutiji saradnicu su mu članovi porodice Geci, Sabit i Šemsedin.

Sabit Geci, iako na izdržavanju zatvorske kazne od 15 godina, i dalje važi za šefa mafije u Prištini, gde je poznat kao big bos. Svojevremeno je, kao jedan od komandanata OVK, važio za udarnu pesnicu Hašima Tačija, ali se u međuvremenu priklonio Haradinajevom klanu.

Zbog ratnih zločina protiv civila u dva logora na severu Albanije uhapšen je 2010, a zatim osuđen na 15 godina zatvora. Njegovi sinovi Alban i Kuštrim Geci već imaju bogat kriminalni dosije.

Šemsedin Geci ranije je bio inspektor za istrage KPS, ali se zatim našao pod istragom kolega. Bio je hapšen kao organizator kriminalne grupe zadužene za distribuciju droge.

Tom Duhani veza sa SAD, Gani Drešaj drži Nemačku

Tom Duhani, Albanac koji trenutno živi u Americi, u dokumentima srpskih obaveštajnih službi označen je kao kosovska veza u distribuciji droge na relaciji Kosovo-Evropa-SAD.

Duhani je kontroverzni biznismen koji, prema našim informacijama, u američkom Senatu lobira kod pojedinih senatora za interese kosovske nezavisnosti. Karijeru u Americi je započeo zelenašenjem i pranjem novca, zbog čega je tamo bio osuđen na tri godine i pet meseci zatvora. U međuvremenu je uspeo da zgrne veliko bogatstvo i postane blizak saradnik jednog od najuticajnijih albanskih biznismena Bedžeta Pacolija.

Biznis i bogatstvo Duhani je dugo čuvao od očiju javnosti. Tek kada je, u januaru 2017, u Francuskoj uhapšen Ramuš Haradinaj po poternici Srbije, koja ga tereti za ratne zločine, Duhani je odlučio da pokaže ko je i na čijoj je strani. Nakon što je Haradinaj, posle nedelju dana pritvora, pušten na slobodu, Duhani se pojavio u Francuskoj, gde su obojica iste večeri slikani za istim stolom u pariskom restoranu. Duhanijev Fejsbuk profil pun je fotografija sa Haradinajem.

Za Nemačku je, prema podacima naših službi, zadužen Gani Drešaj iz Istoka, takođe blizak saradnik Ramuša Haradinaja. Drešaj inače živi u Frankfurtu i vlasnik je noćnog kluba koji je stecište albanskih kriminalaca. Na poslednjim lokalnim izborima na Kosovu, Drešaj se ispred Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova kandidovao za predsednika opštine Istok i pobedio.

Drešaj na Kosovu poseduje hiljade hektara zemlje, šume i građevinskog zemljišta, a fabrike vode i piva u Vrelu. Upravo je on dao 70.000 evra za odbranu Haradinaja pred francuskim sudom.

Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
22°C
20.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve