Brejking
25.03.2018. 10:35
Nataša Anđelković

SLUČAJ UBISTVA JELENE MARJANOVIĆ: Tabloidni dokazi MUP-a i tužilaštva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Slučaj ubistva Jelene Marjanović ogolio je niz grešaka MUP-a, koje se verovatno ne bi desile da im mediji nisu preuzeli posao. Umesto da se čeka 48 sati, pod pritiskom javnosti gomila policajaca otišla je u Borču i pretabanala nasip tražeći pevačicu. Možda baš zato dokaze i dalje nemaju

Viši sud u Beogradu vratio je Višem javnom tužilaštvu na dopunu optužnicu protiv Zorana Marjanovića, okrivljenog za ubistvo supruge Jelene Marjanović.

U saopštenju se navodi da je krivično vanpretresno veće Višeg suda u ponedeljak donelo naredbu da Više javno tužilaštvo u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema naredbe suda donese naredbu o dopuni istrage "radi boljeg razjašnjenja stanja stvari, da bi se ispitala osnovanost optužnice" podignute 9. februara ove godine. Dodaje se da su u naredbi suda navedene dokazne radnje koje tužilaštvo treba da preduzme u okviru dopune istrage, između ostalog i da se ispita maloletna ćerka optuženog i žrtve.

ZORANOV KEC IZ RUKAVA

To, prevedeno, znači opomena i tužilaštvu i policiji da nisu dobro obavili posao i prikupili valjane dokaze. Problem leži u tome što protiv Zorana Marjanovića, uprkos orkestru tabloida, televizija, kvazistručnjaka i novih književnika, krucijalnih materijalnih pokazatelja da je on ubio suprugu, izgleda, neće ni biti. Toga se i sami policajci plaše još od kobne noći između 2. i 3. aprila 2016. godine. Tada su napravili niz grešaka, koje je sa ove distance nemoguće ispraviti. Najpre, isplivala je na površinu sistemska nepovezanost sektora unutar MUP-a. Nestanak pevačice, kao i svi drugi takvi predmeti, završio je u Odeljenju za potrage, koje nema ni resurse ni sposobnosti da za ljudima traga. Oni, kako tvrde upućeni, najčešće čekaju da leš ispliva ili da policija slučajnom rutinskom kontrolom nabasa na tu osobu. Ovog puta bilo je drugačije. Istog dana javnost se uzbudila i mediji su izvršili pritisak na policiju da se odmah krene u potragu, a predmet je prebačen PU Grada Beograd. To je rezultiralo kršenjem zakona da se čeka 48 sati pre početka potrage. Da ta praksa nije ustanovljena za džabe pokazalo se iste večeri, kada je gomila policajaca otišla u Borču i pretabanala nasip. Sutradan će se ispostaviti da su fizički i biološki uništili mesto zločina. Tek tad će ovaj slučaj pripasti Odeljenju za krvne delikte. U prvobitnu potragu je uključena i cela porodica Marjanović, te oni više nisu mogli biti ispitivani o ubistvu na pravi način. Propao im je i plan da Marjanoviće prisluškuju iz automobila. To je bio još jedan profesionalni faul. Autogol za konačni poraz su postigli kada su sredinom septembra uhapsili Zorana Marjanovića. A osim potpunog uverenja da je počinio "delo", očito nisu imali ništa.

Tako smo došli u situaciju da tabloidi obrnu ploču i poslednjih dana, opet na naslovnim stranama, javnosti objašnjavaju zašto će se Marjanović "izvući". Oni, i dalje, retko pominju mogućnost da je nevin. A nevin je svako čija se krivica ne dokaže na sudu, a ovde smo daleko od suda.

Marjanovićev advokat Nikola Dumnić kaže da je vraćanje optužnice na doradu samo pokazatelj da su oni sve vreme bili u pravu kada su tvrdili da protiv njegovog klijenta nema dokaza.

- Uprkos pritisku javnosti koji očigledno postoji, dokazi koji su do sada izvedeni pokazuju da Zoran nije izvršilac krivičnog dela koje mu se stavlja na teret. I dosad je bilo bušno i odsad će biti bušno pošto pretpostavljam sadržinu dokaza koji će tek biti izvedeni. Senzacionalizam kom su mediji pribegli doprineo je i pokretanju postupka protiv mog klijenta i ovo sad je ispravna odluka suda - podvlači Dumnić.

NE PROPUSTITE:

ZORANOV KEC IZ RUKAVA

UBISTVO JELENE MARJANOVIĆ: Optužnica protiv Zorana Marjanovića vraćena tužilaštvu na dopunu

OBRT: Zoranu Marjanoviću prvo ukinuto, pa ponovo produžen pritvor do 10. marta

ODLUKA APELACIONOG SUDA: Ukinuto rešenje o produženju pritvora Zoranu Marjanoviću, ali ostaje u pritvoru

RIJALITI ISTRAGA: Medijsko ubistvo Jelene Marjanović

UBISTVO PEVAČICE JELENE MARJANOVIĆ: Suprugu Zoranu produžen pritvor, još nije dobio optužnicu

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve