Brejking
01.07.2018. 13:53
Vojislav Tufegdžić

SUĐENJE BEZ KRAJA: Maratonski proces protiv Darka Šarića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Očekivani junski nastavak suđenja Darku Šari­ću i članovima njegove grupe, optuženim za šverc kokaina i pranje novca, dogodiće se zapravo u septembru.

Sudski proces protiv ove grupe traje osam godina i već dvaput je vraćen na početak. Prvi put u septembru 2016, kada je najavljeno da će ponovljeni postupak trajati kra­ će i da se neće ponovo izvoditi svi dokazi. Dogodilo se drugačije. Godinu dana potom, posle ponovnog pokretanja postupka, od 28 zakazanih ročišta, čak 18 je odlo­ženo zbog nedolazaka advokata, članova sudskog veća, zahteva za izuzeće tužilaca i sudija...

Tužilaštvo je zbog takvih okolnosti zaključilo da je reč o namernim opstrukcijama kako bi se Šarić pustio iz pritvora. Nedavno je i Šarić u postupku koji se vodi protiv njega i članova njegove grupe zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike otpustio sve svoje advokate, pa mu je dodeljen branilac po službenoj dužnosti.

Pored procesa za šverc narkotika i pranje novca, Šariću se sudilo i za posedovanje lažnih dokumenata na ime Tomislav Savanović. Me­đutim, taj proces je posle 10 godina čekanja apsolutno zastareo pa je tužilaštvo po sili zakona odustalo od optu­žnice.

Protekle nedelje su pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal održana dva ročišta u procesu koji se odnosi na pranje novca, i to prema navodima tužilaštva, 22 miliona evra, koje je optuženi stekao preprodajom narkotika. Novac je uba­čen u legalne tokove i poslove u Srbiji najčešće kroz kupovinu preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica i kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, ulaganjem u ugostiteljske objekte...

Šarić je, ukratko, optužbe negirao, rekavši da apsolutno ima pokriće za 45 miliona evra, koje je, kaže, zaradio na legalan način, te da to može i da dokaže, pa je zamolio sud da ima u vidu poslovnu dokumentaciju koja je stigla iz Grčke i Norveške. Predsednik sudskog veća, sudija Siniša Petrović usvojio je predlog odbrane da se uradi ekonomsko-finansijsko veštačenje porekla Šarićevog novca i njegovih ulaganja.

Ujedno, saopšteno je da će suđenje biti nastavljeno početkom septembra, za kada je bilo planirano i saslu­ šanje Mileta Jerkovića, koji je po tvrdnjama tužilaštva ključni svedok u ovom postupku. Dok Šarićeva odbrana insistira na njegovom neposrednom ispitivanju tvrde­ ći da je Jerković svedok bez kredibiliteta, što se može dokazati saslušanjem, tužila­štvo veruje da će biti dovoljno da se pročita Jerkovićev iskaz iz istrage, uz obrazlo­ženje da je Jerković u SAD, da je bolestan i da je konstatovano kako bi rizikovao svoje zdravlje ukoliko bi putovao avionom, što je utvr­đeno i veštačenjem.

Rođeni Pljevljak Darko Šarić, optužen da je sa još 24 osobe trgovao narkoticima iz Južne Amerike, iz čega se kasnije i izrodio postupak za pranje novca, do sada je nebrojeno puta ponovio da ne priznaje dela koja mu se stavljaju na teret.

SVEDOČENJE IZ „AFEKTA“

„Još nisam shvatio šta mi tužilaštvo stavlja na teret. U optužnici nije navedeno kako sam ja to organizovao, finansirao, izdavao naređenja... Kažu da sam organizovao kriminalnu grupu, a sve na osnovu iskaza svedoka saradnika. Jedan je rekao da sam grupu organizovao 2004, drugi 2005, a treći, Nebojša Joksović, što je tužilac i prihvatio, 2006. godine. Ne navodi se kome sam davao novac, a jedine pare sam davao Joksoviću, i to za neke druge stvari“, izjavio je u februaru pred sudom posle četiri godine provedene u pritvoru.

Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve