Društvo
16.02.2017. 12:01
E.E.

ČITAJTE U NOVOM EKSPRESU: Zbog čega je Nikolić odlučio da uđe u trku, PASTOR: Mislio sam da se Vučić neće kandidovati

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

EVO ŠTA DONOSI NOVI BROJ VAŠEG OMILJENOG NEDELJNIKA...

Glavni urednik Ekspresa Ivan Cvejić piše o sledu događaja koji su doveli do toga da se Tomislav Nikolić ipak kandiduje za predsednika države: "Nikolić je dva dana uoči Sretenja prihvatio da Vučić bude predsednički kandidat, a da se on zauzvrat vrati na čelo stranke i da bude predsednik Vlade, kao i da zadrži deo privilegija koje je imao za vreme obavljanja funkcije šefa države..."

Ištvan Pastor, predsednik Stranke vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine govori o aktuelnim političkim prilikama, predsedničkim izborima i o kandidaturi premijera Aleksandra Vučića: "Govorio sam da iz niza razloga ne bi bilo dobro da on bude kandidat za predsednika države. Ne zbog toga što ne bi pobedio, već zbog toga što bi to dovelo do određenih problema u funkcionisanju, do otvaranja niza problema zbog kojih to ne bi bila racionalna odluka..."

Najbolji hrvatski novinar Drago Pilsel u tekstu "Srbi, idealan neprijatelj" govori u aktuelnom trenutku odnosa dve susedne, ali nikako dobrosusedske zemlje: "Ostaje i dalje istina da je Stepinac Hrvatima i „njihovoj crkvi" (s obzirom na to da nacionalisti govore o „Stepinčevoj crkvi") nacionalni svetac. A rad Komisije ipak pokazuje da je Stepinac instrumentalizovan za nacionalnu religiju, pa i s ciljem da Hrvati ulepšaju nedostojnu prošlost. Prošlost u kojoj su Hrvati nad Srbima poveli genocid uz blagoslov crkvenih prvaka."

Ekspres piše o nasušnoj potrebi da menadžerska i direktorska mesta u državnim preduzećima preuzmu sposobni i školovani, za razliku od dosadašnje prakse da se na to mesto postavljaju partijski kadrovi. Hoće li nova serija konkursa za direktore promeniti tu praksu? Šta očekivati od javnih preduzeća ako je više od dve trećine njihovih direktora u v. d. statusu, a neki od njih su godinama u toj poziciji.

Novinarka Ekspresa istraživala je po požutelim arhivama kako su velike sile, Francuska, Velika Britanija i SAD kroz propagandu pružale podršku Srbiji u Prvom svetskom ratu, veličajući na plakatima najveće događaje iz srpske istorije i pokazujući poštovanje prema slavnoj i hrabroj srpskoj vojsci kako bi se animiralo javno mnjenje u savezničkim zemljama i pomoglo Srbiji, čiji je opstanak bio ugrožen.

Legendarni centar jugoslovenske reprezentacije Ratko - Raša Radovanović u intervjuu Ekspresu govori o svom životnom i sportskom putu, o pravljenju "košarkaškog čuda iz predgrađa" sa Nebojšom Čovićem, kao i najvećoj nadi srpske košarke, centru Denver nagetsa Nikoli Jokiću: „Jokić je po svemu - fenomen! Brzo razmišlja i retko je kreativan, slično kao Teodosić. Ne mogu, ipak, da ga definišem poređenjem s jednim igračem. Ima ideje kao Ćosić, ima ruku, dribla kao bek, malo je drugačiji od Ćose, lucidniji je. On je original Nikola Jokić!"

Slikar Đorđe Ozbolt govori o tome zašto je svoje umetničko nebo potražio daleko od Srbije, o životu i traganju za suštinom na britanskom ostrvu...
„London sam izabrao iz ličnih razloga, donekle i praktičnih. Bolje sam ga poznavao nego Pariz, a i jezik je imao presudnu ulogu u tome. U Engleskoj me pitaju odakle sam zbog imena, nije im baš najjasnije kako se izgovara Đorđe. Ja se prezivam Nedeljković, a Ozbolt je prezime moje bake, koje sam uzeo jer se lakše izgovara na engleskom. Uglavnom su iznenađeni kad kažem da sam iz Srbije. Stvarno ne znam zašto. Možda je to samo engleska ljubaznost"

U svojoj redovnoj kolumni "Dnevnik robijaša" osuđenik 512/12 pod naslovom "Karađorđe, al' kara i Vučić" piše: "Jbg, ja da se pitam, ja bih za predsednika države kandidovao kineskog ambasadora. Prvo, čovek zna jezik, drugo, oni će najviše love uložiti u nas. S kineskim ambasadorom zaobilazimo Evropsku uniju, to nas ne zanima, ignorišemo MMF, a i šta će nam kad su Kinezi ovde otvorili banku, odjebemo NATO, Kinezi će nas braniti. To ti je sve rešeno, što se kaže."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve