Društvo
23.05.2018. 15:18
R.E./Beta

DIREKTOR KBC KOSOVSKA MITROVICA Ivanović: Na Kosovu i Metohiji drastično povećan broj obolelih od raka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović izjavio je danas da su lekari te zdravstvene ustanove poslednjih godina registrovali "drastičan" porast broja malignih oboljenja na prostoru Kosova i Metohije.

On je za televiziju Most iz Zvečana kazao da na onkologiji KBC-a ima "četiri do pet puta više pacijenata nego u ranijem periodu i više uključenih terapija citostatika".

"Uradili smo istraživanje na srpskoj populaciji u godini pre i godini posle bombardovanja, kada smo evidentirali 2,2 puta više oboljenja u odnosu na 1998. godinu. Trend rasta malignih oboljenja primećujemo i ovih godina", kazao je Ivanović.

On je pozdravio odluku Skupštine Srbije da formira Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje gradjana Srbije i životnu sredinu.

"Možemo da pozdravimo formiranje komisije, u interesu je naših pacijenata da se dodje do prave istine i da se preduzmu sve neophodne mere. Mi ovaj drastičan porast oboljenja ne možemo drugačije da objasnimo nego kao posledicu NATO bombardovanja, posebno osiromašenim uranijumom na Kosovu i Metohiji gde je bombardovanje bilo jako intenzivno", kazao je Ivanović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
18.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve