Društvo
13.08.2018. 18:31
Andrej Mlakar

EKSPRES ISTRAŽUJE KOJA ČETIRI MIG-29 DOBIJAMO OD BELORUSIJE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tokom svoje službene posete Minsku ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, nakon razgovora sa svojim beloruskim kolegom Andrejem Ravkovim, najavio je da Srbija nastavlja saradnju sa Belorusijom i da se dogovor oko četiri MiG-29, njihovog remonta i modernizacije nastavlja u skladu sa prethodnim dogovorima.

Na osnovu ove Vulinove izjave moglo bi se zaključiti da će Srbija naredne 2019. godine na nebu imati 14 operativnih MiG-29, što je dva primerka manje nego pre NATO agresije 1999.

Naime RV i PVO Vojske Srbije do kraja godine očekuje završetak remonta i modernizacije 10 primeraka MiG-29 i to 6 pristiglih iz Rusije i četiri naša, koja vojska već ima u upotrebi od 1987.

Pričom o dolasku četiri beloruska MiG-29 i šta će oni značiti za srpsku avijaciju, Ekspres je razgovarao sa vojnim publicistom i autrom prve knjige na srpskom o lovcu MiG-29 Dankom Borojevićem:

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Prema ministru odbrane Aleksandru Vulinu, kod nas dolaze četiri beloruska MiG-29. Prvobitno je bilo najavljeno šest, a sad je svedeno na četiri. Sva četiri beloruska biće jednosedi. Kod nas dolaze isključivo čistokrvni MiG-29 u verziji 9-13,  i uopšte nije planiran dolazak MiG-29BM, kako se navodi.  Dakle dolaze jednosedi u verziji 9-13. Priča o beloruskoj modernizaciji BM provlači se kroz naše medije, ali to uopšte ne drži vodu. Belorusi su modernizovali određene migove na svoj BM standard, svega nekoliko primeraka, radi tržišne ponude za modernizaciju kod potencijalnih kupaca, isto kao i Rusi sa svojim MiG-29SMT, kaže Borojević za Ekspres.

Prema njegovim rečima Belorusija je raspadom Sovjetskog Saveza nasledila oko 84 MiG-a 29 od toga oko 73 jednoseda u verziji 9-12 i 9-13 i 11 dvoseda 9-51. Jednosedi su pretežno bili 9-13 a postoje i indicije da se inventar sastojao samo od 9-13 i 9-51 i da Belorusi imaju samo 9-13 i 9-51. u njihovom naoružanju, dok u verziji MiG-29BM nemaju.

Na pitanje Ekspresa šta se podrazumeva pod verzijom BM, Borojević kaže:

" Razvoj elemenata za belorusku modernizaciju aviona MiG-29 sa oznakom MiG-29BM (Belorusi su ovaj avion označili indeksom 9-11) počeo je još krajem 1990-tih i početkom 2000-tih da bi jula 2003. bilo saopšteno da je testiranje verzije BM uspešno završeno. Prvo javno prikazivanje ove modifikacije dogodilo se tokom vojne parade 3. jula 2004. kada su iznad Minska viđena četiri aviona MiG-29BM. Ovaj avion prvi put je debitovao na međunarodnoj sceni na avio-kosmičkom salonu MAKS 2005. godine. Nosilac posla modernizacije je bio 558. remontni zavod (ARZ-558) iz Baranoviča koji je još 1994. osvojio remont aviona MiG-29 a posao je odrađen u saradnji sa stručnjacima ruske kompanije RSK MiG koji su stekli veliko iskustvo u projektu MiG-29SMT. U prvih par godina samo pet aviona MiG-29 je bilo modernizovano na ovaj standard ali se smatra da je danas u upotrebi samo oko 12 aviona MiG-29BM, dodaje on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na pitanje da li su novinski natpisi o tome da Srbija nabavlja četiri MiG-29 u verziji BM tačni, on kaže:

" Kod nas je odlučeno da iz Belorusije nabavimo jednosede 9-13, koji bi uz pomoć Rusa bili dovedeni na standard ovih naših aviona, što ih imamo. O MiG-29BM kod nas, nema ništa. Dakle imali bi tri 9-51 (dvosedi), četiri 9-12 (jednosedi) i sedam 9-13 (jednosedi) ukupno 14 primeraka (tri dvoseda i 11 jednoseda). Čime bi donekle kompletirali eskadrilu lovaca MiG-29 iako smo ih pre imali 16. Sa današnjeg gledišta, to bi bio ozbiljan skok u nečem, s čime kuburimo od 1999. godine. Bilo bi poželjno kad bi se eskadrila kompletirala samo sa verzijama 9-13 i 9-51 u broju od 16 komada i malo preko, ali dobro je i ovo. Sve ostale priče su suvišne, dok ne vidimo tih 14 aviona na Batajnici. E onda bi mogli analizirati dobro i lošu stranu, sad kad nemamo ništa dobro je i nešto, naglasio je Borojević.

Na pitanje Ekspresa koliko je realno da beloruski migovi dođu do kraja godine, on kaže

" Imajući iskustva sa prethodnih šest, koliko su dolazili prema tvrdnjama medija, onda i nije realno. Ali ako je ugovor potpisan, i naveden tačan datum isporuke, onda sigurno da će doći do kraja godine. Ali da mi prvo vidimo svih 14 aviona u stroju, pa da onda pričamo, kaže za kraj Borojević.

Podsetimo, Srbija je od Rusije od oktobra 2017 dobila šest MiG-29, sa čijim remontom se počelo odmah, a do danas je završen samo jedan, koji je nedavno imao prvi probni let nad Batajnicom. Kada će to biti za sada se ne zna, ali se nagađa da bi svi migovi mogli poleteti do dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina u Srbiju, negde u novembru ove godine na obeležavanje 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Međutim, u srpskoj javnosti se često nagađa da će MiG-29 biti modernizvani kod nas, međutim izvor Ekspresa upućen u ovu priču kaže da se to ne može kod nas uradti, već isključivo se radi remont aviona.

" Mi smo do sada u JNA, kasnije VJ i VSCG održavali avione po tački 1 i 2. Sada se naši tehničari obučavaju za tačku tri, što su radili Rusi kod kuće. Moma će preuzeti odobreni remont broj tri, što je i uzrok ovolikih čekanja tokom remonta, dodaje on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
MiG -29 Foto Andrej Mlakar

Šta je poznato šta naši migovi dobijaju

Priča o modernizaciji pristiglih ruskih migova i dalje lebdi u vazduhu sa pričom o tome šta će sve ti lovci da imaju. Ono što je zasad poznato jeste da se isključivo obavlja remont aviona. Pa tako ruski i srpski migovi će imati isti model radara NO-19 Rubin, ali novije proizvodnje i poboljšan, jer se stare verzije više ne proizvode. Takođe motori RD-33 koji će biti ugrađeni u srpske verzije su serije 4, a ne serija 1, 2 i 3 koje se više ne proizvode. Ugradnjom motora 4 serije naši migovi će dobiti poneku novu komponentu i biće bolji od prethodnih serija. Takođe KOLS je novije proizvodnje, nije onaj stari jer on više ne proizvodi. U odnosu na MiG-29 iz doba JNA, ruski remontovani, a kasnije i srpski biće za dva" koplja" ispred nego pre.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Ministarstvo odbrane

 

Priča o verziji SD i dalje aktuelna?!

Proletos prilikom posete aerodromu Batajnica prilikom obilaska ministra odbrane Aleksandra Vulina remontu 6 MiG-29 on je izjavio da će letelice biti podignute na standard SD što je prema njegovim rečima četiri plus generacija i da će avioni do kraja godine biti operativni.

Šta se podrazumeva pod verzijom SD?

Prema jednoj verziji to je skraćenica od „Сербский Доработаны“ – srpska dogradnja, ali se javlja i verzija serijski ( Серинии  ili Строевои), a “Доработаны“ označava dorađeni.

Druga nepoznanica je da li će se svih 10 aviona zaista dovesti na generaciju 4 + i otkud ministru tvrdnja, ako se zna da SD verzija to svakako ne predstavlja. Ono što je poznato jeste da Rusija oznakom SD označava avione koji su prilagođeni NATO i ICAO standardima, koja se može realizovati i bez isporuke aviona Rusiji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Ministarstvo odbrane

Na sajtu korporacije RSK MIG za  verziju SD nudi se sledeće:

-mogućnost klasifikacije ciljeva u vazduhu prema pripadnosti svoj ili tuđi unutar NATO standarda bez navođenja od strane zemaljske kontrole;

-kompatibilnost sa satelitskim navigacionim sistemima NAVSTAR (GPS), TACAN radio navigacijom,

– značajno povećanje količine navigacionih informacija dostupnih tokom leta, zahvaljujući dodatnom LCD monitoru i računarskoj opremi;

-dodatne radio stanice kako bi se olakšala komunikacija sa NATO ATC centrima i delovanje u NATO frekvencijskim opsezima;

-instaliranje strobo svetala koja odgovaraju NATO i ICAO standardima tokom leta međunarodnim rutama;

-otkrivanje položaja aviona u slučaju iskakanja pilota iz letelice;

-tokom modernizacije sastav oružja na avionu se ne menja u odnosu na originalnu verziju.

Ono što je zanimljivo jeste da nova radio i komunikaciona oprema, sistemi za navigaciju i sistemi za identifikaciju se proizvode u Velikoj Britaniji i SAD, firme BAE Sistems, Rockvell Collins. Novi multifunkcionalni kolor LCD displej MFD-54-tone i STS-29 su ruskog proizvođača “CSC” Avionics.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Ministarstvo odbrane

RSK MiG navodi da količina i sastav nove opreme se razlikuje i zavisi isključivo od želja kupca.

Na našim letelicama na remontu i pripremi za modernizaciju za sada izvode srpski stručnjaci uz pomoć ruskih inženjera iz kompanije RSK MIG. Tragova o podizanju MiG-29 na verziju četiri plus generacije za sad nema.

U Ministarstvu odbrane ranije su istakli da je to tek prva faza projekta, koja bi trebala biti završena do kraja 2018, a do 2021. slede sukcesivni radovi na produženju veka upotrebe svih 10 letelica..

Navodno je i planirana treća faza o kojoj se samo zna da bi trebala da omogući upotrebu savremenih raketa vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, ali ta priča je kako stvari izgledaju jako daleko i veoma neizvesna.

NE PROPUSTITE:

(FOTO) RADNO NA BATAJNICI: Poleteo prvi MiG-29 koji je stigao iz Rusije, ruski opitni pilot isprobao letelicu

SRPSKI MIGOVI PO NATO STANDARDU: Šta se krije iza oznake SD i da li je to 4+ generacija

RUSKI MIGOVI KONAČNO STIGLI NA BATAJNICU: Čuvari srpskog neba

EKSPRES DOSIJE – VAZDUHOPLOVNE SNAGE BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ – Republika Srbija

Srbija nabavlja još transportnih i borbenih helikoptera

Prilikom posete Aleksandra Vulina Moskvi sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom bilo je reči i o nabavci transportnih i borbenih helikoptera. To je praktično bila potvrda onog što je predsednik Vučić najavio krajem juna da će Vojska Srbije dobiti tri nova transportna helikoptera Mil Mi-17 i četiri borbena helikoptera Mil Mi-35 iz Rusije, koje trebaju da ojačaju helikopterske eskadrile za protivoklopnu borbu čiju kičmu danas čine letelice SA-342 " Gama". Inače Srbija je nabavila devet helikoptera od Erbasa H-145 koji treba da stignu ove i tokom sledeće godine. Primerci koje će dobiti Vojska Srbije trebali bi navodno budu upotrbeljni za podršku u akcijama pripadnika Specijalne brigade.

 

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
03.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve