Društvo
17.05.2018. 10:56
R.E.

(Foto)BEOGRAD SLAVI SPASOVDAN: Krenula litija ulicama grada

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kao gradska slava je utvrđen još 1403. godine kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd srpskom prestonicom i uzeo Spasovdan za gradsku slavu

 Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, tokom koje će biti čitane tri molitve, danas će biti obeležena slava grada Beograda - Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.
 Povodom slave grada Beograda Spasovdana je završena, a u porti te crkve i ispred, u Ulici admirala Geprata, okupili su se mnogobrojni građani koji čekaju da počne litija ulicama grada. Liturgiju koja je počela oko devet sati je služio patrijarh srpski Irinej.
Liturgiju koju služi patrijarh srpski Irinej, danas je počelo obeležavanje slave grada Beograda - Spasovdana. Luturgija je počela u devet sati. Kako je najavljeno, nakon liturgije će u 11.30 sati ispred Vaznesenjske crkve krenuti Spasovdanska litija tokom koje će biti čitane tri molitve. Kao deo proslave Spasovdana će u 17 sati biti održan i svečani prijem u Starom dvoru.

Liturgiji će prisustvati ovogodišnji domaćin slave, gradski menadžer Goran Vesić, i predstavnici Grada Beograda, a nakon toga u 11.30 sati će uz zvuke zvona u svim gradskim crkvama početi litija.

Litija će krenuti iz Ulice admirala Geprata ispred Vaznesenjske crkve, a ići će ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazijske česme, gde će biti čitana prva molitva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dalje će se kretati Knez Mihailovom i Pariskom ulicom do Saborne crkve, gde će se čitati druga molitva, a zatim će se ići kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije i Dobrinjsku ulicu do porte Vaznesenjske crkve, čime će simbolicno biti zatvoren krug i gde će se čitati treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Povodom obeležavanja Spasovdana, u Starom dvoru će u 17 sati biti održan i svečani prijem. Spasovdan je jedan od 10 praznika posvećenih Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, uvek u četvrtak, a deset dana pre Svetih Trojica (Duhova).

Kao gradska slava je utvrđen još 1403. godine kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd srpskom prestonicom i uzeo Spasovdan za gradsku slavu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve