Društvo
18.06.2018. 14:51
R.E./Foto: Ministarstvo odbrane

ISTRAŽIVANJE CENTRA ZA ODBRANU I BEZBEDNOST: 74 posto anketiranih ZA ponovni vojni rok, 26 posto PROTIV

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rezultati istraživanja o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji, koje je obavio Istraživački centar za odbranu i bezbednost (ICOB), danas su prezentovani u Pres centru Udruženja novinara Srbije, na konferenciji kojoj je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković.

Predstavljajući istraživanje sprovedeno u 11 opština i gradova u Srbiji, u periodu od januara do maja ove godine, na ukupno 1.117 ispitanika oba pola i svih starosnih struktura, Jasmina Andrić, predstavnica ICOB, rekla je da je 74 procenta anketiranih za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, dok je 26 posto protiv.

–  Ukupno 77 posto muškaraca je podržalo takav odgovor, a žena nešto manje, 74 procenta, dok, kad je reč o starosnoj strukturi, redovno služenje vojske ima najveću podršku ispitanika starijih od 60 godina, a najmanju u populaciji 40 do 49 godina, rekla je Andrićka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Zahvaljujući Istraživačkom centru za odbranu i bezbednost na pozivu da Ministarstvo odbrane učestvuje na konferenciji, državni sekretar Aleksandar Živković je istakao da je osposobljavanje građana za odbranu od velikog značaja za svaku zemlju i da Ministarstvo odbrane pažljivo analizira realizaciju sadašnjeg koncepta dobrovoljnog služenja vojnog roka.

Podsetio je da je obavezno služenje vojnog roka obustavljeno odlukom Skupštine Srbije počev od 1. januara 2011. godine, ali da tim aktom redovno služenje vojnog roka nije ukinuto „već samo obustavljeno“, uz obavezu uvođenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

– Ministarstvo odbrane je u sklopu organizacijskih promena početkom ove godine formiralo novi sektor – Sektor za civilnu odbranu i pripreme odbrane, sa ciljem unapređenja obuke građana za odbranu zemlje, u skladu sa odredbama Zakona o odbrani, rekao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane i dodao da se u Vojsci Srbije, u skladu sa planovima, izvodi obuka rezervnog sastava lica koja su odslužila vojni rok.

Takođe, prema njegovim rečima, Ministarstvo, u sladu sa Zakonom o odbrani i Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, prvi put organizuje jedanaestodnevnu obuku vojnih obveznika, starijih od 30 godina i prevedenih u rezervni sastav, koji nisu odslužili vojni rok.

– Ministarstvo odbrane uputilo je inicijativu za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem Republike Srbije kako bi učenici osnovnih i srednjih škola sticali osnovna znanja o sistemu odbrane, što je, uz već pomenuto, mera koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju sa ciljem jačanja ukupne sposobnosti građana za odbranu zemlje, rekao je Aleksandar Živković, koji je iskoristio priliku da sve ispitanike koji su se izjasnili za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, ali i ostale građane koji to žele, pozove da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka teritorijalnim organima Ministarstva odbrane po mestu prebivališta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Na konferenciji za novinare govorio je i general-major u penziji Vidosav Kovačević, koji je, komentarišući rezultate istraživanja, rekao da oni govore da ipak „Srbin ide rado u vojnike“, a da je istraživanje veoma bitno jer se bavi najzanačajnijim pitanjem odbrane zemlje.

Prisutnima se obratio i i general u penziji Božidar Forca, kolumnista magazina "Odbrana i bezbednost", čiji je osnivač Istraživački centar za odbranu i bezbednost, a čije je i štampano izdanje najavljeno za septembar.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve