Društvo
01.10.2018. 12:51
R.E./Beta

JEDINSTVENA SRPSKA ZADRUGA: Proizvođači lekovitog bilja iz Gadžinog Hana počinju proizvodnju eteričnih ulja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Proizvođači lekovitog bilja sa područja opštine Gadžin Han okupljeni u zadruzi "Zaplanjski zasad" počeće uskoro u zadružnom pogonu da proizvode eterično ulje iz lekovitog bilja, a to će im, kako navode, doneti još bolju zaradu i povećanje broja zadrugara.

Proizvodnja lekovitog bilja, poput nevena, belog sleza, kamilice, bosiljka i matičnjaka, sve je popularnija na području pomenute opštine, o čemu govori podatak da je lekovito bilje prošle godine uzgajalo 25 kooperanata zadruge "Zaplanjski zasad", a ove godine njih 73.

Prema rečima meštana, interesovanje je sve veće zbog "solidne zarade", ali i zbog toga što "ne moraju da brinu o otkupnoj ceni i otkupu, pošto o tome brine njihova zadruga".

Direktor "Zaplanjskog zasada" Zoran Ilić rekao je da se ta zadruga razlikuje od svih ostalih zadruga u našoj zemlji po tome što ima takozvanu "zatvorenu" proizvodnju i otkup.

"Domaćinstva se za sadnju lekovitog bilja prijavljuju tokom zime, najkasnije do januara, a zadruga nabavlja sertifikovano seme i ugovara otkup u odnosu na veličinu parcela koje su prijavljene", rekao je Ilić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, pogodnost za zadrugare predstavlja to što u startu znaju minimalnu otkupnu cenu bilja koje proizvedu i to što mogu da otplate seme nakon prodaje lekovitog bilja.

Ilić je rekao i da pogodnost predstavlja i to što za obradu zemljišta mogu da koriste poljoprivrednu mehanizaciju kojom zadruga raspolaže.

"Lekovito bilje mogu da uzgajaju i domaćinstva koja nemaju ništa od mehanizacije, jer za pripremu zemljišta mogu da uslužno koriste zadružni traktor i motokultivator. Te mašine, kao i destilator za eterično ulje i mlin za mlevenje suvog bilja, dobili smo od države kao pomoć", kazao je Ilić.

On je rekao da zadruga organizuje proizvodnju lekovitog bilja na području Zaplanja u saradnji sa Institutom "Joisif Pančić" iz Beograda, koji je i njen najznačajniji kupac.

Rok za isplatu predatog bilja je 15 do 20 dana zbog toga što proizvodnja svakog kooperanta ide na analizu, a isplata se vrši kada stigne potvrda o ispravnosti, objasnio je Ilić.

Prema njegovim rečima, lekovito bilje sa područja opštine Gadžin Han izuzetnog je kvaliteta tako za njim postoji velika tražnja i krajnji kupci su uglavnom kompanije iz Nemačke koje se bave proizvodnjom krema i kupki.

"Naš cilj je da što veći broj porodica uključimo u proizvodnju, jer će onda imati razlog da ostanu na selu. Svedoci smo odumiranja sela u ovom kraju, prvenstveno zbog odlaska mladih ljudi", navodi Ilić.

Nenad Obrenović (30) iz sela Dukat kraj Gadžinog Hana jedan je od kooperanata zadruge "Zaplanjski zasad" koji je prvi put ove godine zasadio lekovito bilje.

Obrenović je kazao da se odlučio za uzgajanje belog sleza zbog toga što je unapred znao da će za kilogram očišćenog korena te biljke dobiti 800 dinara, ali i zbog toga što proizvodnja ne zahteva velika ulaganja.

"Nakon sadnje rasada, potrebno je samo jedno kultiviranje i jedno prihranjivanje. Ništa više od toga", rekao je Obrenović.

On je dodao da naredne godine planira da uveća proizvodnju i beli slez zasadi na povrišini od jednog hektara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve