Društvo
10.04.2018. 14:59
Kurir

"KO ĆE DA ODGOVARA ZA 12 MRTVIH": Ministar prosvete za oduzimanje dece roditeljima koji neće da ih vakcinišu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Podržao bih oštrije sankcionisanje roditelja koji ugrožavaju svoju decu nevakcinisanjem, kao što je to slučaj u civilizovanom svetu, gde se deca oduzimaju roditeljima u takvim slučajevima, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je rekao da će nevakcinisana deca pohađati nastavu jer je osnovno obrazovanje obavezno, ali će njihovi roditelji biti materijalno kažnjavani u skladu sa zakonom, po kojem je u Srbiji vakcinacija obavezna.

Šarčević je, međutim, za "Kurir" ocenio da je Srbiji potreban oštriji zakon prema antivakcinašima.

- Znate, u Americi vam za takve stvari posle nekoliko opomena izuzmu dete iz porodice. Imamo 12 mrtvih od morbila, stvar je vrlo ozbiljna - upozorio je ministar prosvete.

On je pojasnio da u sve treba da se uključi i ministar za rad i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević, kao i da treba da se menja Zakon o porodici.

- Mada i sada u njemu postoji član o zanemarivanju dece... Ja bih taj zakon podržao. O čemu mi pričamo? Ovde neko svesno ugrožava život i svoje i druge dece - kaže ministar, koji je upitao ko će da odgovara za 12 mrtvih.

Ministar ističe da je šokiran što su neki roditelji slušali laike na televiziji, a ne lekare od kojih je svaki vakcinisao svoju decu.

Ipak, Šarčević dodaje da kažnjavanje nije jedino rešenje i da mora da se stvori poštovanje između škole i roditelja koji rade kao tim u interesu deteta.

- Nakon Drugog svetskog rata Jugoslavija je imala smrtnost odojčadi ispod pet promila, bili smo jedna od visoko zdravstveno bezbednih zemalja, a sada smo posle toliko decenija nazadovali. Država treba da bude uporna, dosledna i jaka, a svi smo pomalo zakazali kada je reč o vakcinaciji. Porodice su mislile da to nije važno, država nije radila šta treba. Ova smrtnost sada nije mali incident. Najvažniji je interes deteta, kad god neko ima dilemu o nečemu, ja uvek kažem da gledamo dobrobit dece - rekao je Šarčević.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve