Društvo
14.08.2018. 15:42
R.E./b92.net/youtube

PATRNERSKI ODNOSI U VEZAMA MLADIH: Istaživanje u Novom Sadu pokazuje da devojke psihički, a momci seksualno zlostavljaju partnere

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Devojke svoje momke malteretiraju psihički, a momci devojke zlostavljaju seksualno pokazuje najnovije istraživanje novosadskog Doma zdravlja, sprovedeno među petnaestogodišnjacima.

Nasilje u vezama u periodu adolescencije je sve učestalije i sve više zastupljeno, i ozbiljan je negativno utiče na pihološki razvoj osoba koje su ga pretrpele.

U prethodnih godinu dana Novosadski Dom zdravlja realizovao je istraživanje na ovu temu u 14 srednjih škola među petnaestogodišnjacima i održao 40 radionica, a rezultate niko ne treba da zanemaruje.

“Istraživanja su pokazala da dve trećine mladih doživi neki oblik nasilja u partnerskim vezama. Posledice su brojne, a podaci su isto tako pokazali da adolescenti koji doživljavaju nasilje u partnerskim vezama često ga doživaljavaju i u zrelom dobu”, navela je dr Ljiljana Stanišić, načelnica ginekologije Doma zdravlja Novi Sad za Prvu televiziju.

Čitava polovina mladih ispitanika smatra da se ljubav ispoljava kroz ljubobmoru, svaki osmi ispitanik misli da je sasvim u redu ako mladić udari devojku u slučaju da ga je prevarila, da osoba koja u alkoholisanom i drogiranom stanju ne treba da odgovara za svoje ponašanje smatra svaki šesti ispitanik, a svaki deseti da je ponekad u raspravi prihvatljivo upotrebiti silu.

Novosadsko savetovalište smatra da je potrebna edukacija mladih u što ranijem uzrastu jer je nasilje u vezama na visokom nivou u ovom gradu, a radionice bi doprinele podizanju svesti, informisanosti i znanju mladih o različitim vidovima seksualnog partnerskog nasilja.

Ovakav rad sa mladima može doprineti promeni zabluda i formiranju stavova o nečinjenu, netolerisanju i smanjenju seksualnog partnerskog nasilja.

Vrata novosadskog savetovališta za mlade su uvek otvorena i tokom godina beleže dobre rezultate što se tiče edukacija kao i u pomaganju mladima koji su pretrpeli neki vid nasilja. Svako obraćanje savetovalištu je anonimno.

https://www.youtube.com/watch?v=-XLGvfA6vuk

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
06.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve