Društvo
05.09.2018. 12:57
R.E.7Kurir

PEŠACI OPREZ: Ukoliko noću u nenaseljenim mestima ne nosite svetleći prsluk preti vam kazna od 20.000 dinara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ukoliko pešaci i biciklisti ne nose svetloodbojni prsluk na neosvetljenom putu, policija može da ih zaustavi i napiše im kaznu.

Pešake koji se noću kreću po putu van naselja bez svetloodbojnog prsluka policija može da zaustavi i kazni sa 20.000 dinara! Iako u Zakonu o bezbednosti saobraćaja ovo jasno piše, mnogi za ovo pravilo ne znaju i ne pridržavaju ga se. Na taj način pešaci, posebno otkad je počela školska godina, rizikuju da ih neki vozač ne vidi i udari automobilom, što može da bude kobno! Piše Kurir. 

Isto pravilo važi i za bicikliste, kaže profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić, i podseća vozače i pešake na važnost pridržavanja saobraćajnih propisa.
- I pešaci i biciklisti koji se kreću po kolovozu na javnom putu, van naselja, moraju biti osvetljeni reflektujućim prslukom. Ukoliko nisu, svako službeno lice koje ima prava na kažnjavanje može da zaustavi i kazni takvog učesnika u saobraćaju - kaže profesor Vujanić.

Od zakonskih pravila koja ljudima nisu poznata, interesantno je i da pešaci u određenim okolnostima mogu da prođu nekažnjeno ako u gradu pređu ulicu van pešačkog prelaza.
- Prelaženje van pešačkog je moguće ako je prelaz udaljen više od 100 metara od mesta na kom se pešak nalazi. Ako je na bilo kojoj strani pešački prelaz bliži od 100 metara, pešak je dužan da ode do njega i tako pređe ulicu - kaže Vujanić.

Svako ko se vozio po kraju gde ima dosta poljoprivrednika uverio se koliko opasno može biti kada odjednom farovi osvetle vozača traktora koji najčešće ima radnu mašinu, a nema svetlo.
- Oni moraju da imaju žuto rotaciono svetlo! Tako su apsolutno uočljivi i jasno može da se vidi i da imaju radnu mašinu - zaključuje naš sagovornik.

Činjenice
- pešaci i biciklisti moraju nositi svetloodbojni prsluk na neosvetljenim putevima
- biciklisti moraju da imaju kacigu, katadioptere na pedalama i svetla napred i nazad
- traktori moraju da imaju žuto rotaciono svetlo
- pešaci mogu da pređu van pešačkog prelaza ako je on udaljen više od 100 metara

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve