Društvo
11.07.2017. 07:45
Nataša Anđelković

Šolak utajio porez u Hrvatskoj

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čak 6.730.175 miliona evra koje su uplatili hrvatski operateri Telekom, Iskon i Vipnet završilo je na polutajnim računima Šolakove „United media grupe" na Kipru i u Lihtenštajnu. Ova tema ima i te kako regionalni karakter jer „United grupa" (koju čini slovenački Telemach i srpski SBB) posluje u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji

Ko malo ukrade, taj je lopov. Ko mnogo ukrade, taj je, najčešće, uspešni biznismen. Paradoksalno, direktori multinacionalnih kompanije, koji imaju privatne avione, sefove u švajcarskim bankama i golf terene, uglavnom mažnjavaju od države, to jest od poreza koji skupljaju poštar, pekar i svi mi. To je tako otkad je sveta i krupnog kapitala.
Dragan Šolak, predsedavajući borda direktora „United grupe", u okviru koje posluju i kablovski operateri SBB, Telemach, ali i regionalna TV N1, Sportklub, Total TV, NetTV, Grand narodna televizija i mnogi drugi, recimo u Hrvatskoj izbegava plaćanje porez. Ovu priču još pre mesec dana objavio je hrvatski nedeljnik „Nacional" na osnovu dokumenata s Malte, koja je poznati poreski raj. „Malta files", nešto poput „Vikiliksa", istraživao je nezavisni slovenački novinar „Newsweeka" Blaž Zgaga u sklopu projekta „Evropske istraživačke saradnje" i došao do zapanjujućih podataka. Naime, čak 6.730.175 miliona evra koje su uplatili hrvatski operateri Telekom, Iskon i Vipnet završilo je na polutajnim računima Šolakove „United media grupe" na Kipru i u Lihtenštajnu. Da ova tema ima i te kako regionalni karakter, pokazuje i podatak da „United grupa" (koju spaja slovenački Telemach i srpski SBB) preko svojih članica posluje u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji - gde ima 1,9 miliona pretplatnika na kablovsku i satelitsku televiziju, širokopojasni internet, fiksnu i mobilnu telefoniju. Ova kompanija je na prostoru bivše Jugoslavije ostvarila oko 440 miliona evra prihoda samo tokom 2016. godine. Od marta 2014, ta firma je u većinskom vlasništvu KKR-a, globalne investicione kompanije sa sedištem u Njujorku, koja upravlja sa 94,3 milijarde dolara kapitala, a čiji je suinvestitor Evropska banka za obnovu i razvoj. Jedan od ključnih ljudi u menadžmentu te kompanije je bivši direktor CIA Dejvid Petreus, koji je i glavni njihov lobista na Balkanu.
Finansijska hobotnica
Kao i sve velike korporacije koje su izrodile desetine ćerki firmi, „United media" je stvorila jednu finansijsku hobotnicu čiji se ofšor pipci protežu do brojnih zemlja u kojima su poreske stope znatno niže.
„Dragan Šolak, srpsko-slovenački biznismen, strastveni igrač golfa i vlasnik više golf terena, vila i privatnih aviona, 2015. godine bio je vlasnik 22,11 odsto udela u „United media grupi" preko kompanije „Gerrard enterprises LLC" sa ostrva Man, dok je 4,99 odsto bilo u vlasništvu firme „Cable management company LTD" sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Vlasnica te kompanije najverovatnije je njegova supruga Gordana Šolak", navodi se u tekstu „Nacionala" od 6. juna ove godine, i dodaje zanimljiva informacija o Šolakovom okruženju:
„Slovenački preduzetnik Tomaž Jeločnik, koji je 2013. u Sloveniji osuđen zbog utaje poreza, njihov je glavni operativac za poslove u državama s niskim stopama poreza. Jeločnik je direktor kompanije 'United media distribution AG' u Švajcarskoj i 'United media limited' na Kipru, koja je 3. aprila 2014. osnovala ćerku firmu 'United media Malta limited' u Florijani na Malti. Ta kompanija, u kojoj nema nijedne zaposlene osobe, osnovana je kako bi hrvatski pružatelji usluga interneta i televizijskih programa na njen račun uplaćivali naknade za televizijska prava i licence. Od avgusta 2014. do avgusta 2015, 'United media Malta limited' primila je 6,7 miliona evra od Hrvatskog Telekoma, Iskona i Vipneta, a na Malti je platila samo 27.000 evra poreza."

Slovenački preduzetnik Tomaž Jeločnik, koji je 2013. u Sloveniji osuđen zbog utaje poreza, njihov je glavni operativac za poslove u državama s niskim stopama poreza. Jeločnik je direktor kompanije „United media distribution AG" u Švajcarskoj i „United media limited" na Kipru, koja je 2014. osnovala ćerku firmu „United media Malta limited" na Malti, koja nema nijedno zaposleno lice
U tekstu se pominje još niz firmi, ali i pojedinaca koji blisko sarađuju sa Šolakom u ovim poslovima. Nije slučajno odabrana baš Malta od svih mediteranskih ostrva, jer ova država s Hrvatskom ima potpisan sporazum o poreskim olakšicama, dok s Kiprom, gde je bila glavna ofšor firma, toga nema. Kada su sređeni svi papirološki problemi, sistem je profunkcionisao, a nadležni organi u „lijepoj njihovoj" našim kolegama u Zagrebu poručili su da je to sve, navodno, u skladu sa zakonom.
„Iz malteške finansijske uprave nisu odgovorili na novinarsko pitanje o tome, a iz hrvatskog Samostalnog sektora za sprečavanje poreskih prevara rekli su da zbog profesionalne tajne ne mogu odgovoriti da li su pomenute firme platile predujam poreza za pojedine transakcije (ili je to bilo nula odsto, kao što se u tekstu sugeriše). Nadalje su pomenuli da su hrvatski poreski obveznici dužni da postupaju u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora između Republike Hrvatske i Republike Malte o izbegavanju dvostrukog oporezivanja poreza na dohodak, Zakona o porezu na dobit i Pravilnika o porezu na dobit", piše u tekstu hrvatskog nedeljnika.
Uz slikovito prikazane šeme povezanih firmi, koje su potkrepljene računima i fakturama, pokazano je sledeće:
„Hrvatski Telekom, Iskon i Vipnet svakog meseca ukupno su uplaćivali 413.673 evra na Maltu, dok je malteška kompanija svakog meseca prebacivala 401.614 evra od 'prava na emitovanje' na Kipar. Malteška kompanija je svakog meseca zarađivala samo 12.059 evra, od čega je u razdoblju između avgusta 2014. i avgusta 2015. uz dodatak jednomesečnog prihoda od hrvatskih operatera napravila 565.586 evra prihoda pre oporezivanja, na šta je platila 27.007 evra poreza ili 4,7 odsto. Da je veći deo od 6,1 milion 'operativnih troškova' ili 'prava na emitovanje' završilo na Kipru, proizilazi iz izjave finansijske direktorke kiparske firme", navodi „Nacional". Oni u tekstu podsećaju na reči Ligije Fratilu, rumunske direktorke kiparskog ogranka UML, koja je 2014. zvanično rekla da će njihova „malteška firma poslovati u Hrvatskoj i na Kipru".
Ako ste kojim slučajem pomislili da je tu kraj, varate se. Šolakova finansijska vrteška tek se zavrtela...
Naime, pare malteške „United media grupe" kasnije počinju da se odlivaju u još dva pravca: ka jednoj od najtajnijih poreskih oaza u srcu Evrope - Lihtenštajn, kao i u, našim biznismenima mnogo bližu, Švajcarsku.

„United grupa" i osobe povezane s njom nemaju tajne račune nigde u svetu i uredno izmiruju sve svoje poreske obaveze u svim jurisdikcijama u kojima posluju, poručili su za „Ekspres" iz te kompanije

„Najmanje 800.000 evra s Malte je primila firma koja je pod imenom 'United media distribution AG' osnovana 10. aprila 2015. u poreski ugodnom švajcarskom kantonu Cug. U Cirih se preselila 17. juna 2015, a nekoliko dana kasnije, 24. juna 2015, dobila današnji naziv - 'United media network AG'. Direktori su, pored (osuđenog za utaju poreza, prim. aut.) Slovenca Jeločnika, i švajcarski advokat Volfram Andreas Kuoni, čija je kancelarija na istoj adresi kao i firma iz Šolakove imperije", stoji u „Nacionalovom" tekstu.
Firme nastaju i nestaju
Osim toga, vrlo je indikativno i poslovanje još jedne sestre firme s Malte. Kompanija „Prestige media ltd. Malta" imala je samo jednu svrhu, a to je da na područje bivše Jugoslavije plasira oko 10 miliona evra kroz izuzetno povoljne kredite, koji najverovatnije nikada nisu vraćeni.
„Prestige media limited" je svojim vlasnicima dao dugoročne kredite na pet godina s kamatom od 0,125 odsto i može se tvrditi da im je zapravo 9,8 miliona evra gotovo plasirao bez naknade, a možda i poklonio, što će verovatno zanimati poreske organe, posebno zbog toga što su novac dobijale povezane osobe. Velika verovatnoća postoji da ti krediti nisu nikad vraćeni malteškoj kompaniji, koja je službeno likvidirana septembra 2014. godine. To faktički znači da je Šolak svojim akcionarima davao milionske kredite, od čega je vraćena samo kamata u iznosu od 12.000 ili 15.000 evra.
Na drugoj strani, Nebojša Milosavljević iz holandske „United grupe B.V." poručio nam je da „United grupa" i lica povezana s njom nemaju tajne račune nigde u svetu i da uredno izmiruju sve svoje poreske obaveze u svim jurisdikcijama u kojima posluju. To prevedeno znači da su svi prethodni navodi tačni. Uostalom, zašto neko otvori firmu u poreskim rajevima? Ne da bi kršio zakon, već da bi poslovao po zakonima koji im više odgovaraju. Baš zato su Šolakove ofšor kompanije nicale kao pečurke posle kiše, ali i nestajale s prvim zracima povoljnijeg poreskog sunca. Dok se one fiktivno premeštaju sa Sejšela u Holandiju, sa Devičanskih Ostrva na Maltu i Kipar, jedino ko možda ostaje uskraćen jesu poreski obveznici zemalja na Balkanu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve