Društvo
09.10.2018. 16:46
Beta

Svaka treća devojka u Srbiji žrtva seksualnog uznemiravanja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Svaka treća devojka u Srbiji doživela je neki oblik seksualnog uznemiravanja, poput neželjenog priljubljivanja, dodirivanja ili unošenja u lice, pa sve do najeksplicitnijih oblika seksualnog uznemiravanja, saopštila je nevladina organizacija Autonomni ženski centar.

Ta organizacija je saopštila da je najčešći oblik seksualnog uznemiravanja, koji je doživela svaka druga devojka u Srbiji, zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje.

"Devojke su značajno češće od mladića izložene pojedinačnim oblicima seksualnog uznemiravanja i mnogo više njih ume da prepozna određena ponašanja kao takva. Istraživanje je takođe pokazalo da mladi vrlo često ne umeju da imenuju ponašanja koja spadaju u seksualno uznemiravanje", rekla je predstavnica tog centra Sanja Pavlović.

Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživljavaju mladi je nazivanje neprimerenim nadimcima.

"Nadimke poput 'lutko', 'zlato', 'cico' doživljava čak osam od 10 devojaka. Slične neprimerene nadimke doživljava samo jedan od 10 mladića. Slanje poljubaca, zviždanje i oblizivanje doživljava svaka druga devojka i tek svaki šesti mladić. Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija šest od 10 devojaka i tri od 10 mladića", dodaje se.

Sanja Pavlović je dodala da je Srbija tek od prošle godine takva i slična ponašanja počela da kvalifikuje kao krivično delo polno uznemiravanje za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci.

"Važno je da znamo da devojke i žene različito reaguju na ove oblike seksualnog nasilja, ali i da sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo", dodala je Sanja Pavlović u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve