Društvo
22.05.2018. 08:56
R.E./Beta

UDRUŽENJE ATEISTA SRBIJE TRAŽI: SPC- u da se naplati porez a vernicima uvesti crkveni porez

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Udruženje građana Ateisti Srbije zatražilo je danas da država obaveže Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da plaća porez, a da vernici SPC plaćaju crkveni porez od svojih zarada.

"Pozivamo državu da oporezuje i u sistem PDV-a uvede crkvene poslove, kao i to da umesto izdvajanja iz budžeta koji pune svi građani Srbije, verskim zajednicama omogući daleko lukrativniji porez koji bi dobijale redovnim odvajanjem od plata sopstvenih vernika. To su najbolje i najpravednije tekovine savremenog sveta, kom i sami valjda težimo", naveli su Ateisti Srbije u saopštenju.

Podsetili su da SPC iz budžeta Srbije dobije godišnje oko sedam miliona evra, i to od svih gradjana Srbije, bez obzira da li su vernici ili nisu.

Ateisti Srbije su predložili uvodjenje crkvenog poreza po ugledu na način na koji se to radi u Nemačkoj, gde se za crkve i verske zajednice izdvaja osam ili devet odsto bruto plate za svakog zaposlenog koji se izjasnio pred poreskim organima kao vernik.

Naveli su da bi na taj način Srpska pravoslavna crkva prikupila daleko više novca nego što ga dobija danas od države i prikuplja na venčanjima, krštenjima i sahranama, uz uslov da je tačan podatak SPC da u Srbiji ima 95 odsto vernika te crkve.

"Pa u čemu je problem? Ko bi se pri čistoj svesti, da ne kažemo i pri zdravoj pameti, odrekao tako basnoslovnog bogatstva? Najverovatnije je problem u tome što kada bi neko i predložio, pa onda i uveo takav porez, naprasno bi se ispostavilo da u celoj Srbiji nema ni 5.000 vernika SPC koji su spremni da plate porez za materu crkvu", ocenjuje se u saopštenju.

Ateisti Srbije su optužili SPC da "igra na sigurno, pa dobija sedam miliona evra iz budžeta svake godine, ne plaća porez i dobija nebrojene privilegije u obradivoj i gradjevinskoj zemlji, nekretninama i uslugama od države".

Pozvali su vlasti da novac prikupljen uvodjenjem crkve u sistem PDV-a bude iskorišćen za kupovinu neophodne medicinske opreme za državne bolnice i za opremanje vrtića i škola.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve