Društvo
22.08.2018. 13:23
R.E./Tanjug

VELIČKOVIĆ, PAVLOVIĆ, ĐURIĆ I RADOSAVLJEVIĆ: Ko su piloti po kojima će srpski migovi dobiti imena

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ko su piloti Vojske Srbije, koji su poginuli u odbrani zemlje od NATO agresije, čija bi imena, ako vojska prihvati predlog predsednika Srbije Aleksandar Vučića, moglo da nosi osam „migova” iz eskadrile ratnog vazduhoplovstva?

„Moj je predlog, a nadam se da će Vojska Srbije to prihvatiti, da ovi avioni dobiju naziv po imenima junaka iz perioda NATO agresije, a to su Veličković, Đurić, Radosavljević, Pavlović... Svi oni ljudi koji su dali svoje živote”, rekao je Vučić u utorak posle prijema dva aviona tipa „mig 29” na batajničkom aerodromu.

Ljubiša Veličković, general-pukovnik Vojske Jugoslavije, pomoćnik načelnika Štaba Vrhovne komande Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane, poginuo je 1. juna 1999. godine u trenutku dok je obilazio jedinice na prvoj liniji odbrane, tokom agresije NATO na SRJ.

Obavljao je sve letačke i najodgovornije komandne dužnosti u RV i PVO JNA i VJ.

Sahranjen je 3. juna 1999. na groblju u svom rodnom selu.

Veličković je ostvario briljantnu vojničku karijeru, u toku koje je više puta odlikovan visokim vojnim odlikovanjima i dva puta vanredno unapređen u viši čin.

Nosilac je priznanja Zlatni letački znak i zvanja instruktor letenja.

Potpukovnik Života Đurić, pilot i komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile RV VJ, poginuo je 25. marta 1999. godine.

Školovao se u selu Davidovac i Paraćinu. Pohađao je vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru, a pohađao je i vazduhoplovne akademije u Zadru i Podgorici. Svoju karijeru započeo je na aerodromu Petrovac kod Skoplja.

Od 1992. stacioniran je na aerodromu Lađevci, gde postaje komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile.

Iza sebe je ostavio suprugu, sina i ćerku. Komandant Đurić nije želeo živ albanskim teroristima u ruke, već se zajedno sa avionom obrušio na neprijatelja.

Pilot Vojske Jugoslavije major Zoran Radosavljević poginuo je 26. marta 1999, trećeg dana bombardovanja.

Iako je prvobitno saopšteno da je oboren kod Loznice, njegovo telo i olupina aviona nađeni su nadomak Bijeljine.

Radosavljević je smatran za jednog od najperspektivnijih oficira VJ koji je trebalo ubrzo i da doktorira. Potiče iz vojničke porodice, otac mu je bio oficir JNA.

Dan pre pogibije odnela mu je, kaže majka, poslednji doručak u njegov stan na Novom Beogradu, gde je živeo sa devojkom, i molila ga da ne leti.

„Šta je čovek ako izgubi svoju otadžbinu? Mi piloti moramo da preuzmemo prvi udar na sebe i tako spasemo bar neko dete u ovoj zemlji”, rekao je tada major Radosavljević.

Pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog puka.

Poginuo 4. maja iznad Valjeva u borbi sa NATO lovcima.

NATO agresija zatekla ga je na dužnosti komandanta 204. lovačkog puka.

Tog 4. maja 1999. godine, Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita „miga 29” koji se spremao da poleti sa aerodroma Batajnica.

Dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: „Imaju me!”. Njegov avion nestao je sa radara, a delovi mig 29 kojim je pilotirao pali su na zemlju u blizini sela Petnica.

Pavlović se nije katapultirao. Šanse da preživi ovaj neravnopravan sukob nisu postojale. Odmah po samom poletanju, otkazao mu je generator naizmenične struje, čime je praktično ostao „slep”, jer mu nije radio radar.

NE PROPUSTITE:

MIGOVI ĆE NOSITI IMENA PILOTA KOJI SU DALI ŽIVOT ZA OTADŽBINU Vučić: Skoro sam zaplakao od ponosa kada sam ih video

PRIMOPREDAJA PRVA DVA REMONTOVANA LOVCA Vučić: U novembru ćemo imati osam Migova 29 u letnom stanju

19. GODINA OD POGIBIJE PUKOVNIKA MILENKA PAVLOVIĆA

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve