Društvo
08.10.2018. 12:31
R.E./Beta

ZORAN ĐORĐEVIĆ SA PREDSTAVNICIMA SVETSKE BANKE: "Naše ministarstvo radi u korist majki"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predstavnici Svetske banke sastali danas su u razgovoru sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem pohvalili neke od izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom i dali preporuke da se nastavi proširenje programa usmerenih ka siromašnima.

Kako je saopštilo ministarstvo, delegacija Svetske banke je dala preporuke za bolje funkcionisanje sistema socijalne zaštite, uključujući i nastavak proširenja programa usmerenih ka siromašnima - novčane socijalne pomoći i dečijeg dodataka.

Đorđević je istakao da sve što čini njegovo ministarstvo "radi u korist majki".

"Želimo da majke u Srbiji znaju da sve što radimo, pogotovo kada su pitanju izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, radimo u korist majki, ali u skladu sa mogućnostima države. Ono što je bitno je da građani znaju da je roditeljski dodatak podsticaj koji daje država, kako bi poboljšala demografsku sliku Srbije i pomogla svim porodicama, a dečiji dodatak predstavlja stečeno pravo", rekao je Djordjević.

Delegacija Svetske banke analizirala je kako funkcionišu davanja koja se obezbeđuju iz budžeta resornog ministarstva za različite kategorije gradjana, a kako se navodi u saopštenju pohvalili su rad Nacionalne službe za zapošljavanje i programe prekvalifikacija i dokvalifikacija gradjana, ali i rad PIO fonda, CROSO-a i Poreske uprave.

Govoreći o budućim planovima ministarstva, Đorđević je istakao da će izrada socijalnih karata sprečiti svaki vid zloupotrebe socijalih davanja, jer će se davanja isplaćivati po automatizmu i bez nepotrebne administracije.

"Uvodjenje socijalnih karata, doneće korist za budućnost, za našu zemlju i za naše građane. Biće izrađene po uzoru na Dansku, čiji se model pokazao kao najbolji u svetu", istakao je Djordjević.

On je napomenuo i da je predlog da izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti bude urađena na osnovu primera SAD-a, kojim bi se uvelo postepeno ukidanje socijalne pomoći prilikom zapošljavanja, a ne odjednom, što bi stimulisalo gradjane da rade.

Komentarišući uvedene prekvalifikacije i dokvalifikacije zaposlenih i nezaposlenih gradjana kako bi napredovali u svojoj karijeri, ministar je objasnio da je to način da dobiju priliku da rade ono što vole i tako ostvare i bolje zarade, sa ciljem sprečavanja odlaska mladih iz zemlje.

Kada je u pitanju briga o korisnicima usluga socijalne zaštite, Đorđević je naveo da će se u narednom periodu raditi i rekonstrukcija Centara za socijalni rad, koja podrazumeva da se centri podele u kategorije, kako bi se bolje utvrdilo šta je potrebno svakom od njih za bolji i efikasniji rad.

Naglasio je i da će se na osnovu broja korisnika socijalnih ustanova, određivati i broj zaposlenih stručnih lica, kao i smeštajnih kapaciteta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve