Ekonomija
22.04.2018. 11:25
DR Borislav Agapijev

DR BORISLAV AGAPIJEV ANALIZA: Bitkoin će 2022. vredeti 220.000 dolara!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ove nedelje kriptovalute su oživele, napravile su kontru koja ih je malo vratila u vesti, na još uvek visokom nivou. Još značajnija vest je da je Tim Drejper, čuveni Američki investitor za nove kompanije, objavio prognozu po kojoj on očekuje da će bitkoin vredeti dve stotine dvadeset hiljada dolara (!) do 2022. Ove smela prognoza je prilično zabezeknula i šokirala hor kritičara i dežurnih narikača kriptovaluta sa svom drskošću.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Tim Drejperova firma "Drejper-Fišer-Džarvetson" je inače bila glavni investitor u Wowdu, američki startap sa našim mladim inženjerima koji je Fejsbuk kupio 2012. godine (vaš autor je bio osnivač). Tim Drejper je fascinantna osoba, naravno veoma inteligentan, uspešan i harizmatičan, u biznisu uprkos drugačijim savetima uvek je išao svojim putevima mimo većine, sve to činilo je jednu od glavnih tajni njegovog uspeha. Ova Drejperova smela prognoza je takođe i komentar na predviđanja budućnosti u svetu finansija, i očigledno nije sigurna garancija za tako vrtoglav uspon kriptovaluta. I ne morate biti mnogo pronicljivi da biste shvatili da Tim Drejper ovom prognozom aludira na povratak i uspon kriptovaluta na još veće visine kao glavni hronični problem svetskog finansijskog sistema.

Nije velika tajna da je moderni svetski sistem paradoksalan po pitanju akumulacije bogatstva na visokom i najvišem nivou kao što su već znane države i odabrani pojedinci. Dugo godina je bile neprikosnoveno da se bogatstvo na duge staze gomila čuvanjem u valutama kao što su dolari, evri, jeni i recimo švajcarski franci. Međutim, sada je sasvim očigledno da to više nema održivu logiku zbog moderne elektronske prirode savremenog novca, što direktno upućuje na razne politički motivisane borbe i sukobe. Drugim rečima, kakvo je to bogatstvo koje može biti obezvređeno jednim momentalnim elektronskim potezom u slučaju potencijalnog većeg političkog sukoba?

Paradoksalno i upozoravajuće: Ova priča je tek počela, nikako nije završena, kao što pobornici sadašnjeg sistema stalno ponavljaju kao papagaji. Jedini izgovor koji je ostao kao glavni stub sadašnjeg sistema je da se bogatstvo mora tako gomilati pošto nema druge alternative. Aktuelna događanja u finansijskom svetu, a posebno pojavom kriptovalute, upućuju nas na zaključak da je to manje-više prirodan refleks i odgovor na ovakvu paradoksalnu situaciju.

Što se tiče svetskih berzi, one su prošle nedelje jasno prešle u fazu pohlepe, opet smo u fazi prividne amnezije da su i dalje prisutni bilo kakvi problemi u jurnjavi za momentalnim profitima. Našim čitaocima ovo ne bi trebalo da bude veliko iznenađenje pošto smo već pričali o manijačkim fazama i prelazima iz neobuzdane pohlepe u paralizujući strah. U svakom slučaju, ova epizoda, kao i sve ranije, neće dugo trajati, dok se odjednom ne pojavi neka, "iznenađujuća" vest koja će opet dovesti do panike i panične prodaje. Jedan od glavnih povoda sadašnje žurke je da smo sada na početku sezone izveštaja o profitima kompanija na berzi, gde se očekuje da će oni da budu dobro frizirani nedavnim poreskim promenama uvedenim odlukom predsednika

Trampa koji je smanjio poreze američkom biznisu. Na prirodno pitanje odakle para u budžetu da se sprovede takva politika, odgovor je još očigledniji - da ih nema i da će biti pozajmljene, kao što se to radilo decenijama.

To je glavni vektor po pitanju neumitnog sukoba sa podizanjem kamata, o kojem smo već pričali. Sledeći sastanak Američke centralne banke na kome se očekuje novo povećanje kamata za četvrtinu, procena je u junu. Sat koji otkucava neprestano i neumoljivo povećanje vrednosti novca, nastavlja po svome i pitanje je koliko će još dugo moći da se održi sadašnja terevenka na berzi. Ko hoće da se kladi da se sve vratilo na staro i da je mirna plovidba zagarantovana, slobodno može da računa da će nova oluja, tipa februarske, potpuno da oduva takve igrače.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve