Ekonomija
25.03.2018. 10:55
DR Borislav Agapijev

DUHOVI POHLEPE NA BERZI KAPITALA: Da li zaista ima pravog novca ili je sve to privid

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izduvavanje i isterivanje spekulativnih duhova pohlepe direktno se odražavaju na manjak novčane mase, naročito tzv. mitske likvidnosti, koja odjednom postaje šok za igrače, koji se nađu u čudu gde su sve te pare koje su na prvi pogled bile tu, a sad ih odjednom nema. Odgovor je da nisu nestale, nego su od početka bile samo privid

Upravo je objavljeno da su hedž fondovi, posmatrani kao imovinska klasa, imali veoma loš februar. Pali su samo u tom mesecu više od 2,5 odsto. To isprva ne deluje iznenađujuće - februar je bio vrlo loš pa nikakvo čudo da su i hedž fondovi pali? Međutim, treba se setiti da su oni kukali praktično celu 2017. kako je neprestani rast za njih bio veoma loš pošto nije bilo volatilnosti pa im je najbolja strategija bila - kupiti i čekati. Oni to ne vole zbog toga što je njihova glavna reklama da su najbolji jer su tržišta nepredvidljiva i idu gore-dole, pri čemu oni svojim superiornim strategijama generišu profit, a jednostavne strategije kao što su kupovina i čekanje - gube.

E pa, sad se u februaru videlo kako stvari stvarno stoje - volatilnost, za kojom su toliko žudili, stvarno se dogodila i ispostavilo se da su rezultati bili još lošiji! To, naravno, izbacuje u prvi plan egzistencijalno pitanje: šta je u stvari poenta hedž fondova ako u vremenima kada berza stalno raste, oni kaskaju, a kad se stvari zategnu, oni bivaju još gori? Odgovor na to retoričko pitanje je za njih očigledan. Inače to uopšte nije specijalna situacija na Volstritu, gde se često ispostavi da stvari nisu onakve kavima se čine. Te kontradikcije su više pravilo nego izuzetak.

S druge strane, nije da će se baš proliti mnogo suza za loše performanse hedž fondova. Naprotiv, njihova konkurencija i ostali igrači koji ih ne vole naročito baš će se obradovati. Poenta je da je ovo stanje samo deo tržišne zagonetke, koja pokazuje da su spekulativni duhovi pohlepe, koji guraju berzu i profite, prilično splasnuli. To je veoma loše pošto su oni glavni pokretači priče, a ne nekakva želja i volja za rad, doslednost i zadovoljenje svih potreba potrošača, u šta nas reklame stalno ubeđuju.

Ako vam deluje da je ovo priča o nekakvim duhovima, da je neprimerna tako ozbiljnoj situaciji kao što je berza, koja jeste veoma ozbiljna rabota, pročitajte dela Džona Majnarda Kejnsa, glavnog osnivača i teoretičara modernog kapitalizma, koji je uveliko pričao o njihovoj glavnoj ulozi na tržištima, kao i u celoj ekonomiji.

Da razjasnimo, izduvavanje i isterivanje spekulativnih duhova pohlepe direktno se odražavaju na manjak novčane mase, naročito tzv. mitske likvidnosti, koja odjednom postaje šok za igrače, koji se nađu u čudu gde su sve te pare koje su na prvi pogled bile tu, a sad ih odjednom nema! Odgovor je da nisu nestale, nego su od početka bile samo privid. Kada duhovi nestanu, privid se izgubi i ostaje samo gruba činjenica koliko pravog novca stvarno ima, a poražavajuć odgovor je da ga je daleko manje! Ovaj tržišni koktel je dodatno zakomplikovan akcijama centralnih banaka, koje neumoljivo dižu kamate jer smatraju da su stvari u redu i da problema nema. To je inače tipično ponašanje, da centralne banke kasne za stvarnim dešavanjima. Još jedan negativan faktor jesu protekcionističke izjave o zaštiti tržišta i pretnje kaznenim tarifama na uvoz, koje uvek vode ka tržišnim ratovima. To se sada dešava zbog prve salve koju je objavio predsednik Tramp, da će uvesti kazne na uvoz jeftinog čelika i aluminijuma.

I još jedna nova komplikacija je najava da će vlade i ostale političke sile stati na rep Fejsbuku, Guglu i ostalim medijskim kompanijama koje su poslednjih godina neobuzdano rasle na berzi do gigantskih proporcija. Uveliko se priča da se na tim reklamnim platformama valja svašta, što bi rekli mangupi, i da mora malo da se taj haos dovede u red. Naravno, način na koji će se to dogoditi nije zabrana, nego taksa, kojom će dobar deo kolača podeliti političke sile između sebe. Što se tiče pomenutih velikih igrača, to je vrlo loša vest, koja se njihovim akcionarima uopšte neće svideti.
U ovom kontekstu izduvane pohlepe i smorenih berzi i tržišta pojavljuje se opet naša prilično redovna tema kriptovaluta. Nije velika tajna da ih veliki igrači i ostali elementi ne vole, silno žele da odjednom nestanu, ali to u ovakvoj situaciji postaje problem. Duhovi pohlepe su veoma bitni, i kad se stvari izduvavaju, vrlo je važno da se vatra obnovi na svaki mogući način. Nema nikave sumnje da su upravo ludi skokovi kriptovaluta tokom 2017. bili jedan od glavnih faktora rasta berzi i tržišta u celini. Sve je to bilo veoma lepo i svi bi voleli da se to nastavi. U sadašnjoj dilemi velikih igrača da li da se zauzme principijelni stav da kriptovalute treba da nestanu ili kratkoročna poza da ipak treba da se puste malo da se terevenka nastavi, odgovor je (vrlo) jasan i to je ovo drugo.

Priča se nastavlja i videćemo na koju stranu će se prelomiti i da li će se mitski duhovi ipak vratiti na tržišta. To je daleko bitniji faktor nego što su mnogi spremni da priznaju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve