Ekonomija
18.06.2018. 13:28
Beta

GRAD ULAŽE IMOVINU, A PARTNER NOVAC: Delta holding dostavlja ponudu za Centar Sava

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Delta holding će dostaviti ponudu za učešće u drugoj fazi tendera Grada Beograda za izbor strateškog partnera u upravljanju i rekonstrukciji kongresnog Centra "Sava", rečeno je danas Beti u toj kompaniji u vlasništvu Miroslava Miškovića.

Rok za dostavljanje ponuda ističe u sredu, 20. juna.

Delta je jedina poslala ponudu za učešće u javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju i upravljanje centrom i kvalifikovala se za drugu fazu tendera. Tenderom je predviđeno da privatni partner u rekonstrukciju tog objekta uloži najmanje 12,5 miliona evra i da dostavi biznis plan na period od 10 godina.

Planirano je osnivanje zajedničkog preduzeća u kojem bi Grad Beograd bio vlasnik 51 odsto kapitala, a privatni partner preostalih 49 odsto. Grad Beograd bi u kapital zajedničkog preduzeća uložio imovinu, a partner novac.

Po ranijim najavama potpredsednika Delta Holdinga Živorada Vasića, ako bi ta kompanija postala suvlasnik Centra "Sava", spremna je da preuzme na sebe svaki eventualni gubitak u njegovom poslovanju, a da dobit deli s Gradom Beogradom ukoliko je bude.

On je rekao da bi Delta u kompletnu rekonstrukciju centra uložila 25 miliona evra kako bi Beograd dobio kongresni centar u rangu najboljih u Evropi, ali da ima i prateće sadržaje koji će privući i zadržati i stranog i domaćeg gosta.
"Nudimo Beogradu nešto što do sada nije viđeno u javno-privatnom partnerstvu: da eventualni gubitak ide na račun Delte kao privatnog partnera, a da eventualnu dobit delimo", kazao je Vasić.

Dodao je da je Delta planirala investicije za kompletnu rekonstrukciju Centra "Sava", tako da dobije novu fasadu, a u unutrašnjosti objekta veliki broj funkcionalnih sala.

Delta holding u svom sastavu ima hotele Interkontinental u Ljubljani, Kraun plazu (Crowne Plaza) i Holidej in (HolidayIn) u Beogradu, kao i beogradski Belekspo centar (BelExpoCentar), a gradi Indigo hotel u Beogradu. Na prvom tenderu za izbor strateškog partnera za Sava centar, raspisanom 2016. godine, javili su se Delta holding i konzorcijum koji su činili Aerodrom "Nikola Tesla", Energoprojekt i Beogradski sajam, ali u drugoj fazi postupka nije stigla nijedna obavezujuća ponuda.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve