Ekonomija
17.04.2018. 13:33
R.E./Beta

MINISTARSTVO ENERGETIKE: Srbija ima 3,3 milijarde tona rezervi uglja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija oko 65 odsto struje proizvodi u elektranama na ugalj čije su rezerve oko 3,3 milijarde tona, rekao je danas pomoćnik ministra rudarstva i energetike Srbije Ivan Janković.

On je u Beogradu na medjunarodnoj stručnoj konferenciji "Uloga uglja u proizvodnji električne energije", rekao da se radi na istraživanju novih ležišta uglja.

"U Srbiji su termoenergetska postrojenja gradjena u vreme kada nisu važili standardi EU u oblasti zaštite životne sredine, pa je nivo zagadjenosti vazduha iznad maksimalno dozvoljenih količina", rekao je Janković.

Elektroprivreda Srbije (EPS) sada, prema njegovim rečima, ulaže maksimalne napore da bi dostigla standarde EU u zaštiti životne sredine i zbog toga planira investicije od jednu milijardu evra.

Koliko je ugalj dominantan u proizvodnji električne energije potvrdjuje podatak da su evropske zemlje, kako je rekao, odložile gašenje zastarelih termoenergetskih postrojenja do 2025. iako je trebalo da to bude učinjeno 2015. a sada se govori i o dodatnom pomeranju tog roka na 2033. godinu.

Izvršni direktor za proizvodnju uglja u EPS-u Slobodan Mitrović istakao je da je ugalj "oslonac" u proizvodnji struje u Srbiji, a da ga i Evropa koristi u značajnoj meri jer godišnje uveze oko 180 miliona tona tog enegenta.

"Ukupno instalisana snaga proizvodnih kapaciteta EPS-a je 7.326 megavata, od čega 4.390 otpada na 22 termobloka", rekao je Mitrović.

Dodao je da je Srbija deli četvrto i peto mesto u Evropi po proizvodnji uglja, posle Nemačke, Poljske, Turske i Češke.

On je rekao da su bilansne rezerve uglja Srbije zajedno sa Kosovom oko 16 milijardi tona.

"Oko 76 odsto rezervi uglja nalazi se na Kosovu", rekao je Mitrović i istakao da je ugalj "neizbežni energent za proizvodnju struje u sledećih desetak godina jer nema drugog izbora".

On je rekao da je jedan od najvažnijih projekata EPS uvodjenje sistema upravljanja kvalitetom uglja u koji će biti investirano 152 miliona evra. ; Predsednik Komiteta za površinsku eksploataciju uglja Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije Vladimir Pavlović rekao je da ugalj ostaje dominantan u proizvodnji struje jer "proizvodnja iz obnovljivih izvora ima svoja ograničenja".

"Ulaganje u obnovljive izvore je izlobirao svetski biznis da bi napravio ogromne profite. Ta proizvodnja, osim male ekonomičnosti ima i razna druga ograničenja a jedno je da traži ogromne prostore za postrojenja, pa se investicije usporavaju", rekao je Pavlović.

On je istakao da Nemačaka proizvodi manje struje iz obnovljivih izvra od Srbije, oko 13 odsto.

Pavlović je rekao da termoelektrane zagadjuju životnu sredinu oko jedan odsto i da nisu uzročnici klimatskih promena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve