Ekonomija
17.01.2018. 18:22
Aleksandra Mirković

DA LI JE OVO POČETAK PLAĆANJA KRIPTOVALUTOM U SRBIJI

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Muzička grupa Bit bend iz Beograda uvela je novi način naplaćivanja svojih usluga u oblasti produkcije spotova - putem bitkoina.

Nakon što su pojedini restorani i kafići u Srbiji omogućili vlasnicima bitkoina da svoj obrok ili kafu plate digitalnim novcem, plaćanje ovom kriptovalutom proširilo se i na plaćanje drugih vrsta proizvoda, ovaj put u muzičkom svetu.

Naime, beogradska muzička grupa Bit bend, koja se bavi i produkcijom spotova, odlučila je da svoje usluge naplati na, za sada, novi način - bitkoinima.

Tako je muzičar iz Sombora DJ Makro Star virtuelnim novcem platio Bit produkciji spot za svoju novu pesmu "Kan Kan", koju je snimio sa zvezdom devedesetih godina pevačem Ivanom Gavrilovićem.

Momci iz Bit benda odlučili su se na ovaj korak kako bi svojim saradnicima koji se bave kupovinom i prodajom bitkoina omogućili da svoj virtuelni novac koriste i u praksi.

"Na ovaj način želeli smo da na mala vrata uvedemo plaćanje usluga digitalnim novcem, koji je u Srbiji sve popularniji. Novi spot koji smo uradili praktično je plaćen preko bitkoin aplikacije. Mnogo naših prijatelja i saradnika se bavi takozvanim rudarenjem, pa zašto to ne iskoristiti", kaže klavijaturista Bit benda Božidar Mihajilović.

Inače, krajem prošle godine kompanija "Strateks" omogućila je svojim klijentima u Crnoj Gori da usluge i proizvode plaćaju bitkoinom, čime je postala prva kompanija na Balkanu koja je prihvatila digitalni novac kao validno platežno sredstvo.

Prema važećim propisima Narodne banke Srbije, bitkoin nije prepoznat kao novac i nije regulisan zakonskim aktima, pa se u skladu s tim kupovina bitkoin valutom smatra kao razmena dobara.

NE PROPUSTITE:

DR BORISLAV AGAPIJEV: Suština bitkoina je mnogo dublja od onoga što slušamo

SKOČIO ZA 30.000 POSTO: Ripli oterao bitkoin sa trona kriptovaluta

SPECIJALNO ZA EKSPRES IZ SILICIJUMSKE DOLINE: Prateći tragove bitkoina

BITKOIN SE GURA U REZERVE

FORBSOVA ANALIZA STRMOGLAVOG PADA BITKOINA: Ovo je šest mugćih objašnjenja sunovrata kriptovalute

LOŠA SEDMICA ZA NAJPOZNATIJU KRIPTOVALUTU: Bitkoin danas vredi manje od 13.000 dolara

BITKOINI POSTALI OPSESIJA SRBA: U Srbiji 10.000 ljudi trguje ili rudari sa kriptovalutom

KRIPTOVALUTE: Da li je dolar na samrti?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve