Ekonomija
28.04.2018. 11:38
R.E./B92

PREOKRET NA TRŽIŠTU NAFTE: Sjedinjene Države postaju najveći izvoznici, Saudijska Arabija i Rusija gube uticaj

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

SAD će verovatno naredne godine prestići Saudijsku Arabiju i postati najveći svetski izvoznik nafte, prema procenama američke banke Sitigrup.

Imajući u vidu činjenicu da je američka proizvodnja nafte porasla na nezapamćene nivoe u trenutku kada Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) ograničava proizvodnju, SAD su na putu da postanu vodeći svetski izvoznik sirove nafte i naftnih proizvoda u 2019. godini, poručuju iz te banke, a prenosi agencija "Blumberg".

Američki izvoz sirove nafte i naftnih proizvoda porastao je na rekordnih 8,3 miliona barela dnevno prošle nedelje, prema podacima američke vlade.

To je nešto u manje u odnosu na vodećeg izvoznika Saudijsku Arabiju, koja je u januaru izvozila 9,3 miliona barela dnevno, ali više od isporuka Rusije od 7,4 miliona barela dnevno.

Kontinuirani napori OPEK-a i njegovih partnera na ograničavanju proizvodnje i nastavku smanjenja globalnih zaliha doprineli su tome da cena američke "lake" nafte (WTI) proteklih dana skoči na najviši nivo od 2014. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
09.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve