Ekonomija
24.04.2018. 11:40
Blic

"PRLJAVIH 12" I "ČISTIH 14": Koje voće i povrće sadrži opasne doze pesticida, a koje je najbezbednije za jelo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Stiglo je proleće, a sa njim i rano voće i povrće. Da biste bili sigurni šta jedete i koliko je to zdravo, znajte da spanać i jagode sadrže najveće količine ostataka pesticida.

Pogledajte koje još voće i povrće ima u sebi ostatke pesticida, a kako se navodi u najnovijem izveštaju EWG, potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima, čiju je analizu naručilo Ministarstvo poljoprivrede SAD. A u Srbiji sudeći po rezultatima kontrole Uprave za zaštite bilja i utvrđenom većem procentu od dozvoljenog prisustva pesticida, građani bi naročito trebalo da obrate pažnju kada jedu jabuke, breskve, mandarine, limun, kao i krastavac i paprike.

"Prljavih 12"

Osim jagoda i spanaća, koji se nalaze na samom vrhu, tu je još 10 vrsta voća i povrća sa najvećom koncentracijom pesticida i koji pripadaju takozvanoj grupi "prljavih 12".

U ovo grupu spadaju još i nektarine, jabuke, grožde, breskve, trešnje, kruške, paradajz, celer, krompir i slatka paprika.

Prilikom testiranja utvrđeno je da je kod jednog uzorka jagoda otkriveno čak 20 razlicitih pesticida, a da su uzorci spanaća imali prosečno 1,8 puta više ostataka pesticida po težini od bilo kog drugog voća ili povrća.

Kod čak 98 odsto testiranih uzoraka jagoda, spanaća, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo je utvrđeno prisustvo najmanje jednog pesticida.

"Čistih 14"

S druge strane, ohrabruje što postoji i "čistih 14" voća i povrća gde je najmanja verovatnoća da će imati ostatke pesticida. To su: avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, zamrznuti grašak, papaja, špargle, mango, plavi patlidžna, dinje, kivi, karfiol i brokoli.

Slatki kukuruz najčistiji

Testovi su otkrili relativno malo pesticida, kao i njihovu nisku koncentraciju. Interesantno je da su slatki kukuruz i avokado bili najčistiji, a više od 80 odsto ananasa, papaje, špargli, luka i kupusa nisu imali pesticidnih ostataka, navodi se u izveštaju EWG.

Velika pažnja javnosti na sadržaj pesticida u voću i povrću koje se svakodnevno koristi jeste opravdana, s obzirom na to da je utvrđena njihova direktna povezanost uticaja na neplodnost.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
23°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve