Ekonomija
13.03.2018. 11:45
Tanjug/Večernje Novosti

RESTITUCIJA: Američkim državljanima do sada vraćena 132 objekta u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američkim državljanima do sada su vraćena 132 objekta u Srbiji - 96 poslovnih prostora, 15 stanova i 21 zgrada, ukupne površine 9.012 metara kvadratnih, izjavio je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Američkim državljanima vraćeno je i 970 hektara oranica, 116.733 kvadratna metra neizgrađenog građevinskog zemljišta i oko 17 hektara šuma.

Sekulić je za beogradske "Večernje novosti" rekao da su zahtev za vraćanje oduzete imovine podnela 144 američka državljanina, mahom srpskog porekla, kao i veliki broj ljudi koji, osim američkog, imaju i državljanstvo Srbije.

Američki ambasador Kajl Skot izjavio je pre dva dana da su mnogobrojni američki građani izgubili imovinu u periodu Holokausta ili komunizma u Srbiji.

Skot je naveo da je reč o ogromnoj sumi i da Amerika ne očekuje da Srbija odjednom vrati sve natrag, ali da za to treba naći rešenje.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić rekao je da američki državljani ne mogu da ostvare pravo na vraćanje imovine za koju su obavezu obeštećenja preuzele SAD u skladu sa dva sporazuma iz 1948. i 1964. godine, zaključenim između Jugoslavije i Amerike.

Prvim ugovorom bivša Jugoslavija isplatila je Americi tri i po miliona dolara, a drugim, 17 miliona dolara, odnosno ukupno više od 20 miliona dolara naknade.

Ovim novcem obeštećeni su Amerikanci kojima su različitim posleratnim merama oduzete vile, rudnici i fabrike na tlu Jugoslavije.

- Ukoliko raniji vlasnici nisu bili državljani SAD u momentu oduzimanja imovine, već su to državljanstvo stekli posle 1964. godine ili ga nikada nisu stekli, njihovi naslednici, koji su državljani SAD, a podnosioci su zahteva, ostvaruju pravo na vraćanje imovine, kao i domaći državljani - rekao je Sekulić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve