Vesti
23.10.2017. 09:17
R.E.

REVITALIZACIJA "ĐERDAPA": Nova snaga za EPS-ovu elektranu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tokom revitalizacije, 1.000 tona statičnih delova i 1.300 tona obrtnih delova je demontirano, ispitano ili nanovo izrađeno i uklopljeno u agregat

Agregat A1 u Hidroelektrani „Đerdap 1" pušten je u rad nakon završene revitalizacije, kojom je obezbeđeno povećanje snage od 10 odsto i dodatnih 30 godina proizvodnje električne energije. Pritiskom na dugme, agregat su u rad pustili Milorad Grčić, v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije", i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.
- Kapitalna revitalizacija agregata HE „Đerdap 1" je veoma značajan posao za energetski sistem i EPS. Do sada su revitalizovana četiri agregata: A1, A4, A5 i A6 i time smo dobili oko 60 MW nove snage za proizvodnju električne energije. Praktično se kroz revitalizaciju „Đerdapa" dobija jedna nova hidroelektrana - rekao je Antić.
Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS, istakao je da je revitalizacijom snaga agregata A1 povećana 10 odsto, sa 178 MW na 195 MW, i da je projekat obnove koštao oko 32 miliona evra.
- Revitalizacija hidroagregata A1 započeta je pre više od dve godine. Bilo je dosta problema i sa izvođačem i sa tehničke strane, ali smo upornošću i nizom razgovora s partnerima i prijateljima iz Rusije, predstavnicima kompanije „Silovije mašini" uspeli da otkočimo proces. Završili smo revitalizaciju i hidroagregat A1 sada proizvodi električnu energiju većom snagom - rekao je Grčić.
Prvi čovek EPS-a dodao je da je revitalizacijom zagarantovano još 30 godina rada hidroelektrane na Dunavu.
- Naš cilj je da sačuvamo kapacitete koje smo nasledili od prethodnih generacija i da ih u još boljem stanju ostavimo narednim naraštajima. Revitalizacija agregata je najlepši poklon EPS-u za 124 godine postojanja i rada - istakao je Grčić i dodao da je u ime svih zaposlenih u EPS-u veoma srećan zbog dobro obavljenog posla.
Tokom revitalizacije, 1.000 tona statičnih delova i 1.300 tona obrtnih delova je demontirano, ispitano ili nanovo izrađeno i ponovo uklopljeno u agregat. Novom geometrijom radnog kola lopatice imaju mnogo bolje performanse, samim tim dobijen je veći stepen korisnosti turbine. Lopatice su sada lakše za 4,5 tona, što znači da je radno kolo ukupno lakše 27 tona. Većim zakretanjem usmernog aparata povećan je protok vode kroz turbinu, što će u praksi značiti i manje prelivanja energije kroz prelivnu branu kada su dotoci veliki. Generatori agregata HE „Đerdap 1" su među najvećima u svetu. Koliko je revitalizacija složen i velik posao, govori i podatak da je u novi stator glavnog generatora ugrađeno 356 tona nove opreme. Na rotor glavnog generatora ugrađena je ukupno 51 tona nove opreme i delova. Tokom revitalizacije statora pomoćnog generatora, ugrađeno je pet tona nove opreme i delova.
Hidroenergetski i plovidbeni sistem „Đerdap 1" napravljen je na 943. kilometru Dunava, kod Kladova. Deo je ogranka HE „Đerdap" i sistema „Elektroprivrede Srbije", te godišnje prosečno proizvodi oko 5,5 milijardi kWh električne energije, odnosno oko polovine ukupne proizvodnje hidroelektrana EPS-a. Agregat A1 je revitalizovan u godini kada se obeležava 45 godina od završetka izgradnje HE „Đerdap 1". Revitalizacija je ugovorena s ruskom kompanijom „Silovije mašini", čiji je ogranak Lenjingradski metalski zavod (LMZ) proizveo i originalne agregate za HE „Đerdap 1".
Gradnja HE „Đerdap 1" počela je u septembru 1964. godine na osnovu sporazuma tadašnje Jugoslavije i Rumunije. Radovi su tekli sinhronizovano na obe strane i prvi agregati pušteni su u rad 6. avgusta 1970. godine, istovremeno na srpskoj i rumunskoj elektrani. Ceo objekat dugačak je 1.278 metara, a Srbija i Rumunija imaju elektrane sa po šest agregata, po jednu brodsku prevodnicu i po polovinu prelivne brane, odnosno po sedam prelivnih polja. Elektrana je završena 16. maja 1972. godine, kada je u rad pušten šesti agregat. Od početka rada prvog agregata do sada, snagom Dunava elektrana je proizvela oko 260 milijardi kilovat-časova električne energije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve