Ekonomija
03.06.2018. 13:49
DR Borislav Agapijev

SUROVA OPOMENA ITALIJI: Da li je "Italijanski lonac" prekipeo ?!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ispostavlja se da je "Italijanski lonac" prekipeo pošto je nova Italijanska vlada, koja je čudno jedinjenje dve naizgled različite političke partije, počela da pravi ozbiljnu buku sa tvrdnjom da su italijanski dug i situacija na trzištima neodrživa u sadašnjem obliku

Kao po nekom nedefinisanom pravilu,  naizgled naprasno,  trzišta kapitala odjednom su se okomila na novu žrtvu:Na Evropu, odnosne na obveznice države Italije  i njena tržišta. Naši čitaoci već prepoznaju način i tehniku tog napada. Kamate na dug države Italije naglo su  počele da skaču, što je iniciralo histeriju negodovanja? Ispostavlja se da je "Italijanski lonac" prekipeo pošto je nova Italijanska vlada, koja je čudno jedinjenje dve naizgled različite političke partije, počela da pravi ozbiljnu buku sa tvrdnjom da su italijanski dug i situacija na trzištima neodrživa u sadašnjem obliku.

Sve to, naravno, vec godinama je jasno i maloj deci. Novost je jedino u tome da su novoizabrani politički lideri u Italiji ispoljili enormnu drskost da predlože otpis dugova, jer ova situacija, kako su reli zvaničnici iz Rima, dovodi u pitanje opstanak Italije  u evropskoj monetranoj uniji. Takva drskost ineposlušnost očigledno nisu dopustive, pa je  mehanizam "dovodjenja u red" odmah aktiviran preko naprasnog skakanja kamata na italijanski dug.

Sve ovi možda izgleda malo apstraktno, pod uslovom da se ne uzme u obzir da su u pitanju prave pare koje će Italiju i te kako da koštaju. Kamata na Italijansku dvogodišnju državnu obveznicu je bila neverovatnih MINUS 0,2 posto u februaru ove godine, a sada je skočila na više od  2,7 procenata! Takve razlike na dug od preko 2300 milijardi evra su enormne, reda desetina milijardi evra mesečno! Da stavimo malo stvari u perspektivu, to je jedan ceo Beograd na vodi, sa svim sadašnjim i planiranim objektima, koji bi Italija samo na ime prispelih kamata plaćala svakih par nedelja! Jasno je čak i totalno anesteziranim tržištima da ovakvo stanje u Italiji nije odživo.

Naravno, postoji i druga strana medalje gde je ovakvo kazneno povećanje kamata upravo opomena da se ne igraju sa vatrom. Medjutim takvo poruku je teško preneti u milje u kojem  gomila stvari u Italijanskim finansijama već uveliko gore.

Moguće da je čitaocima nelogično zašto se ovako očigledno pitanje nije postavilo ranije  i kako je  moguće da Italija na ove dugove ima NEGATIVNE kamate, tj. njihovi bankari plaćaju njima da ih pozajme. Odgovor su operacije Evropske centralne banke i kvantitativnog olakšavanja koje su ubacile u sistem bukvalno hiljade milijardi evra preko kupovine upravo ovakvih obveznica. Zato su kamate bile toliko niske, a nikako zbog toga što se situacija popravljala kako  razni pobornici i zagovornici sadašnje situacije u Evrope neprestano hvalili i ponavljali to  kao papagaji. Ogromna monetarna  plima se povlači i "sada ćemo da vidimo ko pliva go", što bi rekao čuveni Američki bogataš Woren Bafet.

Sadašnja politička situacija u Italiji je samo splet okolnosti koji je doveo do trenutne manifestacije ovih problema i njihovog isplivavanja na površinu. Italija ipak nije Grčka, jer Grčka stalno presipa  par destina milijardi evra iz godine u godinu,  održava iluzija da se dugovi Grčke ipak otplaćuju. Italija je potpuno  druga priča, dugovi su šest puta veći a  političko stanje u zemlji i nervoza  građana  mogu da dovedu zemlju do tačke  loma. Italija nije nikad bila zemlje gde su se skromnost, štedljivost i smeran život smatrali vrlinom.  Upravo obrnuto, Italijani su uvek bili bliži svojoj životno sintagmi "dolče vita".

Ova epizoda, na žalost, tek početak i tek ćemo da vidimo gde i kako će da se završi. U svetu finansija jedno jedino je bitno: To su brojevi, koji se u ovom slučaju odnose na nivo kamata. Takodje je vrlo jasno da će one biti više i više, i da će klešta kamata sve snažnije da stežu.  To je još jedan pokazatelj da se približavamo momentu kada će trenutna komedija, ili što bi Srbi rekli "foliranje" da je svetska ekonomija u oporavku i da su  vćee kamate samo iluzija, što je voma opasno u sadašnjem svetu ogromnih dugova.  Tržišta to u stvari znaju. A svi drugi koji željno iščekuju joj jedan bravuroznu preokret svetskih centralnih banaka i novi plimski talas mase novca sa neba ni iz čega. Prave reakcije ćemo videti tek tada, biće veoma surovo.

NE PROPUSTITE:

EVROPSKA KOMISIJA UPOZORILA NOVU ITALIJANSKU VLADU: Fond evrozone za spas ne bi mogao da stabilizovati Italiju

BRISELSKE BIROKRATE ŠOKIRANE PLANOM NOVE VLADE U ITALIJI: Besplatni vrtići, pomoć siromašnima, STOP ‘stezanju kaiša’ i imigraciji

BRISEL UZNEMIREN DEŠAVANJIMA U ITALIJI: Desničari hoće veću minimalnu platu, proterivanje migranata i otvaranje zemlje ka Rusiji(FOTO) KO JE MATEO SALVINI DOBITNIK PARLAMENTARNIH IZBORA U ITALIJI I MOŽDA NOVI PREMIJER: Idoli su mu Tramp i Orban, zaklinje se na Bibliji, a Berluskonija će oterati u penziju

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve